• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 10 °C

MUNZUR YAZ OKULU SONUÇ BİLDİRİSİ

MUNZUR YAZ OKULU SONUÇ BİLDİRİSİ
21-30 Haziran tarihleri arası Dersim’in Ovacık ilçesinde Ankara Dersimliler Derneği ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin yürütücüsü olduğu, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankar

       21-30 Haziran tarihleri arası Dersim’in Ovacık ilçesinde Ankara Dersimliler Derneği ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin yürütücüsü olduğu, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin destek sunduğu Munzur Öğrenci Yaz Okulu Türkiye’nin farklı yerlerinden Dersim için gelen mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen bu yaz okulundaki amaç yıllarca Dersim’i yok etmek için yürütülen politikaların son ayağı olan baraj ve HES projelerine karşı Dersimlilerin yanında Dersim kültürünü, inancını, doğasını yaşatacak projeler üretmektir.
        Okullarda alınan eğitimler doğrultusunda bireysel kazanç ve kariyer kaygılarıyla yetişen öğrenciler, iş hayatlarında kapitalist sistemin bağımlısı haline gelmekte, uygulanan tüm insanlık dışı politikaların taraftarı olmaktadır. Alternatif bir deneyim olan Munzur Öğrenci Yaz Okulu çalışmasında biz üniversite öğrencileri Dersim’de ikinci bir 38’in habercisi olan baraj ve HES projelerinin karşısında sistemin çok dışında projeler ürettik. Yaz Okulu süresince gündüz saatlerinde proje üretimlerinin gerçekleştiği atölye çalışmaları, akşam saatlerinde ise Dersim’in değerlerini ve Dersim tarihini konu edinen paneller, söyleşiler, film ve belgesel gösterimleri yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin yanında mimarlar, mühendisler, akademisyenler, sanatçılar, aydınlar, doğa savunucuları, il ve ilçe belediyeleri ve tabii Dersim halkının birlikteliğiyle gerçekleştirilen etkinlikler sonunda Dersim’e gönül veren sanatçılar eşliğinde müzik dinletileri yapılmıştır.
        Yaz okulu süresince gerçekleştirilen atölyelerden  biri olan Sosyal Yaşam Atölyesi’nin amacı, unutturulmaya ve yok edilmeye çalışılan Dersim tarihini, inancını, gelenek ve göreneklerini açığa çıkartmaktır. Bu amaçla yapılan köy gezileri sırasında tarihin canlı tanıkları olan yaşlılarımızla konuşulmuş ve onlara amacımız anlatılmıştır. Baraj ve HES projelerinin yeni bir katliam politikası olduğu ve bu katliamın sadece doğayla sınırlı kalmayıp aynı zamanda Dersim’in diline, inancına, tarihine ve onuruna karşı yapılmış, sözde enerji üretimi kisvesi altında tamamen coğrafyaya yönelik yıkım projesi olduğu konusunda ortak bir paydada buluşulmuştur.
      Çevre ve Enerji Atölyesinde ise enerji politikaları üzerine yapılan “Kim için enerji?” sorusunun değerlendirilmesinden yola çıkılarak baraj ve HESlerin ele alındığı çalışma kapsamında Dersimdeki baraj ve HES projelerindeki son durum değerlendirilerek kamuoyunun yapılan, yapılamakta olan ve yapılması planlanan projelerin mevcut ve beklenen çevresel etkileri ile ilgili bilgilendirilmesi hedeflenmiştir. Mühendislik-mimarlık öğrencilerinin, edindikleri ve edinecekleri bilgileri sermayenin ihtiyaçları yerine halk yararına kullanma kararında olduklarını dile getirerek başlatılan çalışmanın sürekliliğinin sağlanması gerektiği tespitiyle atölye şimdilik sonlandırılmıştır.
Planlama ve İyileştirme Atölyesi; Munzur’un kaynağı olan gözelerin kullanabilirliğini sağlamak amacıyla iyileştirme projesi üretmiştir. Sosyal yaşam atölyesi ve çevre ve enerji atölyesinden elde edilen veriler göz önünde bulundurularak alana dair kullanım kararları getirilmiş, kurban kesim alanları, tuvalet ve lavabolar planlama kararları doğrultusunda ihtiyacı karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
      Planlama ve İyileştirme Atölyesi, Dersim inancı ve biyoçeşitilik açısından önemli olan Munzur gözeleri doğal sit alanı ve Munzur Vadisi milli parkı üzerinde yapılması planlanan baraj ve HES projelerinin enerji üretimi adı altında doğanın dengesini değiştireceği tartışmalarını ele almıştır. Tüm bu yıkım projelerine karşı Munzur gözelerini iyileştiren, bunu yaparken Dersim inancını yaşatan ve Dersim doğasını koruyan bir proje üretilmiştir. Bu proje üretilirken Sosyal Yaşam Atölyesi ve Çevre ve Enerji Atölyesinin yaptığı araştırmalar göz önünde bulundurulmuş, Dersim kültürüne, inancına ve doğasına uygun hayata geçirilmesi planlanan bir proje üretilmiştir.
      Gözaltlıların, tutuklamaların, silahlı operasyonların, YSK’nın antidemokratik kararlarının gölgesinde HES ve baraj projelerine karşı yürütmüş olduğumuz bu çalışmada biz mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencileri, antikapitalist, insan odaklı, doğaya zarar vermeyecek projeler üretmek için Munzur’da birleştik.
     Bu yaz okul çalışmasına emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, ekip arkadaşlarımıza, Dersim halkına, yaz okulu süresince çekimleriyle bize eşlik eden yönetmen Özgür Fındık’a desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
ECE YOLTAY

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim