• BIST 8794.28
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Munzur Vadisi’nde inanç ve turizm

Munzur Vadisi’nde inanç ve turizm
Türkiye'nin en büyük parklarından biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı” baharın gelişiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Dersim - Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi, 1971 yılında 42 bin hektarlık bir alanla ‘milli park’ olarak ilan edildi.

En büyük parklardan biri olan “Munzur Vadisi Milli Parkı”, Dersim il merkezine 8 kilometre uzaklıkta başlıyor, vadi boyunca Munzur Dağları’na kadar uzanıyor.

Munzur vadisinin Alevi inancındaki önemine değinen Dersim Cemevi Dedesi Mehmet Halis, şöyle konuştu:

“Munzur Vadisi, Munzur Suyu, Ana Fatma Ziyareti ve Pülümür Vadisi  bizim  için kutsal yerlerdir. Bu yerler ziyaret yerleridir. Bu yerler ziyaret kapısıdır. Evliya kapısı, peygamber soyundan gelenlerin dergâhları  bu vadiler üzerinde kurulmuştur. Eğer Munzur yukarıdan akıp gelmezse, bizlere serinlik vermezse, üzerinde baraj yapılırsa, su tutulursa, kuşlar, kurtlar ölür. Toprak,  suda boğulur ve nefessiz kalır.”

Dersim-Ovacık arasında bulunan Munzur Vadisinin Türkiye’nin önemli parkları arasından yer aldığına dikkat çeken Avukat Özgür Ulaş Kaplan ise şunları söyledi:

“Munzur Vadisi Milli Parkı, Türkiye’nin en büyük milli parkları içersinde yer alıyor. Yaklaşık 42 bin hektarlık alanı kapsıyor. İçinde bulunan endemik bitki çeşitliği, hayvan çeşitliği, flora ve fauna çeşitliğinin eşsiz nitelikte olduğu, yani kendine has özellikler taşıdığı, endemik bitkilerin mevcudu ve sayısının yüksek oluşu,  doğal güzelliği bütün bu hususlar göz önünde bulundurulduktan sonra milli park statüsüne kavuşturuldu. Milli parklar tarafından koruma altına alındı.

Bu anlamda uluslararası şekilde de korunması gereken bir alandır. Buranın Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınması gerekmektedir. Doğal sit alanı olarak kabul etmesi gerekmektedir. Bununla ilgili devletin gerekli adımları atması, Kültür Bakanlığı’nın gerekli onayı vermesi, buranın doğal sit alanı kabul edilmesi gerekiyor. Yine kültür mirası listesine alınması için UNESCO’ya devlet  ve ilgili bakanlığın talepte bulunması gerekiyor.”

Munzur Doğa Aktivisti Haydar Çetinkaya,“Her yıl 20 binden fazla insan buraya gelip bu vadi üzerinde bulunan inanç yerlerini ziyaret ediyor. Burada bulunan köyleri, mezar yerlerini ve mekanları ziyaret ediyor. Munzur suyunda insanlar rafting yapıyor, kamp kuruyor, dağcılık yapıyor. İnsan ne isterse bu vadide gerçekleştirebilir. Biz bu vadide baraj yapılarak buraların tahrip edilmesini istemiyoruz. Bu vadi kültür ve turizm açısından önemlidir” diye konuştu.

Her yıl bahar ve yaz mevsimiyle birlikte yerli ve yabancı on binlerce turist, Munzur Vadisi’ni ziyaret ediyor. Doğa sporlarının yoğun bir şekilde yapıldığı vadide, il dışından gelen çok sayıda sporcu rafting ve kano benzeri sporları yapma şansı buluyor.

Munzur Vadisi dışında Pülümür Vadisi’nde bulunan plajlar da, yaz mevsiminde çok sayıda turistin akınına uğruyor. Aleviler  için gerek inanç, gerekse turizm açısından önemli bir yere sahip olan Munzur Vadisi, koruma altına alınmayı bekliyor.

 

 

munzur-vadisi-(3)-min.jpgmunzur-vadisi-(4)-min.jpgmunzur-vadisi-(5)-min.jpgmunzur-vadisi-(2)-min.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim