• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 11 °C

Munzur Üniversitesinde 'Ney' etkinliği

Munzur Üniversitesinde 'Ney' etkinliği
Munzur Üniversitesi 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda “Ney Etkinliği” düzenledi.

Neyzen Dr. Ruhat Alp’in katılımcı olduğu etkinliğe Rektör Prof. Dr.Ubeyde İpek, akademik ve idari personeli ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. 
Dinleti öncesinde Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, Prof.Dr. Fuat Sezgin ve Türk İslam Tarihi Bilim İnsanları adına düzenlenen fotoğraf sergisine katıldı. Burada öğrencilerle bir araya gelen Rektör İpek, bu tür etkinliklerin tarihimizi ve tarihte yaşamış değerli şahsiyetlerimizi tanımak adına çok önemli olduğunu dile getirdi.
Neyzen Dr.Ruhat Alp ise, Prof.Dr.Fuat Sezgin ve “Ney” ile ilgili önemli bilgiler verdi. Alp, konuşmasında:“Fuat Sezgin Hoca’nın davasını, mücadelesini, çalışmalarını ve metodolojisini anlamak ötekileştirilmiş, tarih dışına itilmiş ve kimi islamofobik çevrelerce medeniyetin anti tezi olarak kurgulanmış olan İslam medeniyetini, daha da önemlisi doğu olarak tanımlanan bir coğrafyanın batı karşısındaki konumunu anlamaktır.
Öte yandan medeniyetimiz musikiye büyük önem vermiştir. Öyle ki Ney bir medeniyetin dili, feryadı, yarası, felsefesi ve insanın kozmos, doğa ve kendisi ile kurduğu felsefik, ontolojik ve metafizik ilişkinin bir sembolü olmuştur. Mevlevi geleneği/ekolü aşk, tevhid ve varoluşun faniliği kavramları üzerinden kuru kamışa yüklediği anlam ile yaşamın anlamını sorgulamış ve gelinen noktada hiçlik içerisinde beka, kaos içerisinde düzen, çokluk içerisinde ise Tek’e ulaşılmış veya ulaşılmak hedeflenmiştir.
Bu bağlamda Ney, nefsânî arzulardan kurtulmuş, nefsini yok etmiş, ilâhî sevgi ile dolmuş kâmil insanın sembolüdür. Ney, kamışlıktan ayrı düştüğü için inlemektedir. İnsan da, ezel âleminden, ruh âleminden dünyaya sürgün edilmiştir. Hakk’tan ayrı düştüğü için muzdariptir. Dünyada yaşadığı müddetçe acılar, hastalıklar, belalar içinde çırpındıkça insan, ruh âlemindeki mutluluğun özlemini duyacak, yabancı olduğu ve sürgün gibi yaşadığı dünyadan kurtuluş yollarını arayacaktır”
Konuşmanın sonunda Neyzen Dr. Ruhat Alp, çeşitli makamlardan Ney üfleyerek dinleyicilere mistik bir dinleti sundu. 

munzur-universitesinde-ney-etkinligi-(3).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim