• BIST 9524.59
  • Altın 2492.158
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.6988
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 14 °C

Munzur Üniversitesi öğrencileri "Munzur" isimli aracı yaptı

Munzur Üniversitesi öğrencileri "Munzur" isimli aracı yaptı
Munzur Üniversitesi Mühendislik fakültesi öğrencileri ve hocaları "Munzur" isimli aracın yapımını tamamladı.

10 öğrenciden oluşan Tekno Endüstriyel Takımı tarafından 1 yıllık araştırma ve 4 aylık laboratuvar çalışması sonucu imal edilen “Munzur” isimli elektrikli araç, TÜBİTAK tarafından 27 Ağustos tarihinde Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde düzenlenecek olan Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında Munzur Üniversitesi'ni temsil edecek.

Aracın test sürücü için Mühendislik Fakültesi bahçesinde gerçekleştirilen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, "Bizde bu noktada hem ülkemizde kullanılan araçların hem de dünyada kullanılan araçların çevreyi kirletmemesi, enerji tüketiminin az olması ve diğer unsurların açısından yeni araçların hizmet sokulması noktasında ülkemizde bir çok kurumun çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Üniversitemizde de elektrik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliğindeki arkadaşlarımızda bu noktada çalışmalar içersinde olduklarını biliyoruz. Bu kapsamda yine elektrik elektronik mühendisliğinde bir hocamızın bir TÜBİTAK projesi vardı. Onlarda sanırım TÜBİTAK projesiyle sona gelinmiş oldu. İki üniversite ile ortak yapmış oldukları verimli çalışmaya şahitlik ettik.”dedi.

Projede yer elan Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Özgür Önaç, “Bu projeye, bizde yapabilirmiyiz diyerek başladık. Sonra ekip arkadaşlarımızı bulmaya başladık ve o şekilde toplandık. Makine bölümünden arkadaşlarla toplandık, proje o şekilde başladı. Atölye çalışmalarına ise 4 ay önce başladık. İlk başta araştırma, geliştirme ve yabancı kaynaklardı. Daha iyi nasıl yapabiliriz, ne tür motor kullanabiliriz. Biraz teknik konulardı. Gerekli ve sıkıntıda kaldığımız yerlerde hocalarımıza danıştık.  Şaseyi çelikten yaptık, dış kalıp  kompozitten, ürünlerin temini ise, Elazığ ve Tunceli’den temin ettik. Bazı  motor aksamları Adana ve Antep’ten getirdik. Aracımızın ismi Munzur ama Munzur 1 ve 2’side gelecek. Biz seneye yine buradayız, öğrenci topluluğu bunu sürekli geliştirmeye çalışacak”diye konuştu.

Munzur Üniversitenin Doğu Anadolu bölgesinde yeni bir üniversite olmasına rağmen farkındalık oluşturmaya çalıştığını belirten Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilgin Zengin ise; " Doğu Anadolu’da kurulan yeni bir üniversite olarak Munzur üniversitesi, alternatif enerjili araçlar üretiminde toplumsal bir farkındalık yaratmaya çalışmaktadır. Hedefimiz, temiz ve yenilenebilir enerji noktasında hem çevreci araçlar üretebilmek ve bunların yaygınlaşmasını sağlamak yönünde olmaktadır. Üniversitemiz yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen gelişimini çok hızlı tamamlamış. Gerek laboratuvar çalışmaları gerek yapılaşma anlamında çok önemli yol katetmiştir, diğer üniversitelerle yarışabilecek hale gelmiştir. Aracımız, elektrikli bir araç olup, tamamen çevreci bir araçtır. Kendi laboratuvarlarımızda ürettiğimiz, tabi batarya ve motor anlamında dışarıdan destek aldığımız bir araç olmakla birlikte, ilerde batarya ve motor anlamında kendi laboratuarlarımızda üretebileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek ve Emniyet Müdürü Doğu Ateş ile törene katılanlar elektrikli araçla üniversite içinde test sürüşü gerçekleştirdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim