• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 17 °C

Munzur Üniversitesi “İç Denetçi” ataması bekliyor

Munzur Üniversitesi “İç Denetçi” ataması bekliyor
Munzur Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 14 üniversitede uzun yıllardan beri ‘İç Denetçi’ ataması yapılmıyor.

Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun 11 inci maddesinde; "Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve kanunlar ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden Bakana; mahalli idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, mali hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler." hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte, aynı kanunun 63 üncü maddesinde; "İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir. Bu faaliyetler, idarelerin yönetim ve kontrol yapıları ile mali işlemlerinin risk yönetimi, yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek yönünde sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve genel kabul görmüş standartlara uygun olarak gerçekleştirilir.
İç denetim, iç denetçiler tarafından yapılır. Kamu idarelerinin yapısı ve personel sayısı dikkate alınmak suretiyle, İç Denetim Koordinasyon Kurulunun uygun görüşü üzerine, doğrudan üst yöneticiye bağlı iç denetim birimi başkanlıkları kurulabilir." ifadesi bulunmaktadır.
Öte yandan, 16 Mayıs 2013 tarihli ve 28649 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 480 adet İç Denetçi kadrosunun kamu kurumlarına tahsis edilmesi uygun görüldü.
Sayıştay tarafından bazı üniversitelerde yapılan denetimlerde İç Denetçi kadrosu ihdas edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar İç Denetçi atamalarının yapılmadığı ve İç Denetim Birimlerinin faaliyete geçirilmediği raporlara yansımıştır.
Sayıştay raporlarında, iç denetim kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrol sistemlerinin çok önemli ve tamamlayıcı bir unsurunu oluşturmakta olduğu, kamu idarelerinde iç denetçi çalıştırılması zorunlu tutulduğuna da dikkat çekilmiştir.
Ayrıca, Sayıştay raporlarına yansımamasına rağmen İç Denetim Koordinasyon Kurulu web sayfasında 24 Aralık 2018 tarihinde paylaşılan duyuruya göre, ilave olarak 14 üniversitede daha İç Denetçi ataması yapılmadığı görülmektedir.
Yavuz Selim KAPLAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim