• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 24 °C

Munzur Üniversitesi 10.yılını kutladı

Munzur Üniversitesi 10.yılını kutladı
Munzur Üniversitesi’nin 10.Kuruluş yıl dönümü nedeniyle İl Kültür Müdürlüğü’nde program düzenlendi.

Programa, Vali Tuncay Sonel, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, Rektör Yardımcıları, Jandarma Bölge Komutan V. Tuğg. Vedat Çolak, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek İl Jandarma Komutanı Tekin Aktemur, Kurum Müdürleri ile akademik ve idari personel olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Törende bir konuşma yapan Rektör Ubeyde İpek, “22 Mayıs 2008 tarihinde Tunceli Üniversitesi adıyla kurulan daha sonra ismi Munzur Üniversitesi olarak değiştirilen Üniversitemiz, Tunceli ili için büyük bir ilim yuvası olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Eğitim-Öğretim sürecine Mühendislik Fakültesi ile başlayan Üniversitemiz bu gün itibariyle içinde barındırdığı 7 Fakülte, 2 Enstitü, 1 Sağlık Yüksekokulu, 3 Meslek Yüksekokulu ile akademik kapsamını geliştirmiş ve önümüzdeki yıl öğrenci alımına başlanacak olan Endüstri Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler, İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans bölümlerinin açılmasıyla akademik kapasitesini daha da geliştirmeye devam etmektedir. Ayrıca Rektörlüğe bağlı olarak Atatürk ilkeleri ve İnkılap bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Enformatik Bölümü, Güzel Sanatlar Bölümü, Türk Dili Bölümü ve Yabancı Diller Bölümü olmak üzere çeşitli bölümlere de sahiptir. Türkiye’de Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler arasında 30. sırada yer alan Üniversitemizin kapasitesini daha da artırmayı hedeflemektir. Ayrıca Üniversitemiz Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Zaza dilini ve Zaza kültürünü akademik bir ortamda sunmayı gerçekleştirmektedir. Şu anda 6000 öğrenci ile devam eden eğitim-öğretim kapasitemizi, her yıl artırarak devam etme amacını taşıyoruz. 437 akademik, 236 idari ve 164 sürekli işçi personel ile birlikte Üniversitemize gereken hizmeti en iyi şekilde sunmaktayız. Bu 10 yıllık süreçte zengin bir kütüphaneye de sahip olan Üniversitemizin yapılma aşamasında olan yeni kütüphane binası sayesinde daha da yararlı bir hal almasını hedefliyoruz.”dedi.

 

2. Etap projesi kapsamında Munzur Üniversitesi ve şehrin çehresinin değişeceğini  söyleyen İpek, “Donanımlı ve seçkin akademisyenleri sayesinde bilim alanında yapılan çalışmalarla her geçen gün adını daha da duyurmaya başlayan Üniversitemizi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük üniversitesi haline getirmek hepimizin boynunun borcu olmuştur. “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen Hacı Bektaş Veli’nin bu sözünden feyz alarak ne kadar öğrenci yetiştirirsek, Üniversitemizi bilimsel alanda ne kadar geliştirirsek işte o zaman birer eğitimci olarak görevimizi tam olarak yerine getirir ülkemizi ve milletimizi daha aydınlık yarınlara kavuştururuz. Sadece bölgemizde değil tüm üniversiteler arasında önümüzdeki 10 yıl ilk 20 üniversite arasına girmek gayesiyle özverili bir şekilde çalışmaktayız.”diye konuştu.

 

En büyük hedeflerinin Tunceli ilini Üniversitesiyle ön plana çıkarmak olduğunu ifade eden Rektör İpek, “Eğitimini ve öğretimini üstlendiğimiz gençleri sosyal hayata da motive etmek için çeşitli kültürel faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Öğrenciyi eğitirken eğlendirmek gerektiği düşüncesiyle gerekli sosyal aktiviteleri gerçekleştiriyoruz. Munzur Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması hususunda başvurusunu Yüksek Öğretim Kuruluna yapmış bulunmaktadır. Üniversitemizin misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmasındaki alanı Alevilik ve Bektaşiliktir. Misyon farklılaşması kapsamında: Munzur Üniversitesi bünyesinde Alevilik ve Bektaşilik Araştırma Enstitüsünün kurulması ile Alevilik ve Bektaşilik alanında bilimsel-akademik çalışmalar gerçekleştirilecek ve başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya konu üzerinde nesnel bilgi üreten bir araştırma birimi olacaktır. Öncelikle Tunceli merkezli olarak başlayacak olan çalışmalar kısa zamanda bölgesel ve zaman içerisinde Türkiye geneline hatta Balkan, Kafkas ve Ortadoğu coğrafyasını da içine alacak şekilde Avrasya coğrafyasına yayılacaktır. Enstitü bünyesinde Alevi inanç-dede ocakları ve Bektaşi tekkeleri ile ilgili detaylı araştırmalar başlatılacak, alan çalışmaları ve başta Osmanlı arşiv kayıtları olmak üzere eş zamanlı araştırmalarla Alevi-Bektaşi inancının ontolojik-tarihsel ve inançsal kaynakları tespit edilebilecektir. Ayrıca açılacak olan lisansüstü programları ile Türkiye ve Balkan coğrafyasındaki farklı birçok Alevi-Bektaşi topluluk üzerine akademik çalışmalar yürütülebilecektir”dedi.

Rektör İpek’in konuşmasının ardından, üniversitenin 10 yıllık süreçteki gelişmeleri, öğrencilerin ve personelin üniversite hakkındaki kısa görüşleri hazırlanan bir video kliple izleyicilere sunuldu. Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’nden Öğretim Üyesi Duygu Çelik, doğaçlama olarak sergilediği birkaç oyunla izleyicileri de oyunlara dâhil ederek eğlendirdi. Müzik Bölümü öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin hazırlamış olduğu koro ve müzik dinletisiyle program sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim