• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Munzur Özgür Aksın Meclisi: Orman yangınlarına hızlı ve etkili müdahale edilmeli

Munzur Özgür Aksın Meclisi: Orman yangınlarına hızlı ve etkili müdahale edilmeli
Munzur Özgür Aksın Meclisi, Dersim’de yaşanan orman yangınlarına ilişkin Demokratik Alevi Derneği’nde (DAD) basın toplantısı düzenledi.

Burada Konuşan Meclis sekreteri Meral Uç, meydana gelen yangınlarda ne kadarlık bir sahanın tahrip olduğuna dair resmi bir açıklamanın bugüne kadar yapılmadığını söyleyerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı açıklama yapmaya davet etti.

Uç, yoğunlaşan askeri operasyonlar ile orman yangınlarının artığını belirterek, Munzur Vadisi Milli Parkı ve Pülümür Vadisinde çıkan yangınlara etkin bir müdahale yapılmadığından yangınların 50 gün sürdüğünü söyledi. Orman İşletme Müdürlüğünün güvenlik gerekçesi ile müdahale etmediği yangınlara, gönüllü yurttaşların ısrarlarına rağmen yangın alanlarına gitmelerinin engellendiğini aktaran Uç, sözlerini şöyle sürdürdü, “Geçen hafta başlayan Geyiksuyu ve Karşılar mevkiindeki yangında da görülmüştür ki bazı yerlerde yangın söndürme helikopterine ihtiyaç vardır. Fakat yıllardır meydana gelen yangınlarda bırakalım bunları personel sayısı ve ekipmanında bile herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır" dedi.

Yangınlara göz yumulduğuna dikkat çeken Uç, "İki ay boyunca il geneli ve şehir merkezi duman altında kalmış, halkın sağlığı umursanmamış, doğamızdaki hayvanların, ağaçların ve nadide bitki türlerimizin zarar görmesine göz yumulmuştur. Dersim coğrafyası  % 18 i endemik olan, 1600 bitki türüne ve birçok nadir görülen hayvan türüne ev sahipliği yapan kültürel ve doğal miras özelliğine sahip bir coğrafyadır. Bu nadide coğrafyanın korunması ve yangınlara müdahale edilmesi devletin hukuken temel görevlerinden biridir." 

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete müsaade edilemeyeceğini söyleyen Uç, "Anayasada Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz." hükmü bulunmakta olup Orman Kanunu'nun 110. maddesinde ise Ormanlara yönelik filler ağır cezaya tabi tutulmuştur" dedi.

Meydana gelen yangınlarda ne kadarlık bir sahanın tahrip olduğuna dair resmi bir açıklama bugüne kadar yapılmadığını ifade eden Uç,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı açıklama yapmaya davet ettiklerini söyledi.  Uç son olarak İlgili kurum ve kuruluşları orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahaleye davet ettiklerini, tüm canlıların yaşam kaynağı olan dersim doğasının zenginliği insanlığı geleceği olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim