• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 12 °C

Munzur Gözeleri’nde cemevi inşa çalışmalarına başlandı

Munzur Gözeleri’nde cemevi inşa çalışmalarına başlandı
Ovacık’ta bulunan Munzur Gözeleri’nde cemevi inşası için çalışmaya başlandığı öğrenildi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bilgi veren Av. Barış Yıldırım, Gözeler’de insan eseri yapılaşmaya karşı olduklarını belirtti. Ziyaret köylüleri ise bu bizim ortak kararımız ve amacımız da çevre kirlenmesinin önüne geçmektir dedi.

Ovacık’ta bulunan Alevilerin önemli inanç merkezlerinden biri olan Munzur Gözeleri’nde cemevi inşaatı çalışmaları başladı. Çalışmaların başladığını Avukat Barış Yıldırım sosyal medya hesabından duyurdu.

Munzur Gözeleri’nde Ccmevi inşası için çalışma başlatıldığını Avukat Eda Erdoğan’ın haber vermesi ile öğrendiklerini belirten Yıldırım, Munzur Gözeleri’nin Dersim’de kadim bir ibadet alanı olduğunu kaydetti.

“GÖZELER’DE İNSAN ESERİ YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ”

Munzur Gözeleri’nde insan eseri yapılaşmaya karşı olduklarını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

“Munzur Suyu’nun kaynağı Munzur Gözeleri Dersim halkının inancı ile bugüne kadar tertemiz korundu… Ana Fatma’da duvar inşa edildi, tonlarca ağırlıktaki taş duvar hem peyzajı bozdu hem jeolojik baskı sebebiyle suyun çekilmesine sebebiyet verdi… Şimdi orada bina inşa edilince ne olacak? Bu sorunun cevabını Alevilik’in Serçeşmesi Dersim’in Ocaklarına bırakalım…”

ZİYARET KÖYLÜLERİ: BU BİZİM KARARIMIZ

Cemevi Munzur gözelerinin bitişiğinde bulunan Ziyaret köylüleri tarafından yapılıyor. Munzur Baba Cemevi Dergahı adı altında bir araya gelen Ziyaret köylüleri yıllardır Munzur suyu ve vadisinin kirletilmesine karşı mücadele yürütüyor.

Görüşlerine başvurduğumuz Munzur Baba Cemevi Dergahı çatısı altından cemevi çalışmasını yürüten köyüler. “Bu bizim ortak kararımızdır. Zaten yapacağımız Cemevi ile esas amacımız buradaki çevre kirliliğinin önüne geçmektir” dediler.

“AMACIMIZ EKOLOJİK DENGEYE ZARARI AZALTMAK”

“Yıllardır buraya gelip sağda solda kurban kesenler kurban artıklarını orta yerde bırakıyorlar. Kurban sonrası kullandıkları malzemeleri zehirli deterjanlarla Munzur suyunda yıkıyorlar. Bu ve benzeri şeyler balık çeşitlerinin yok olmasına, çevrenin kirlenmesine, salgın hastalıklara yol açıyor. Amacımız bunun önüne geçmektir” dediler.

Bir köylü “Cemevi için aldığımız yer hazine arazisidir ve Munzur suyuna uzaktır. Amacımız da ekolojik dengeye zarar veren, kirlenmeye yol açan şeylerin önüne geçmektir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim