• BIST 9679.8
  • Altın 2487.427
  • Dolar 32.4232
  • Euro 34.4091
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 7 °C
  • Tunceli 6 °C

Munzur Gözeleri bakanlık onayına sunulacak

Munzur Gözeleri bakanlık onayına sunulacak
Munzur Gözeleri'nin 'turizme kazandırılması' projesi son halini aldıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunulacak.

Bakanlık projeyi onaylarsa Munzur Gözeleri turizme açılacak. Aleviler için kutsal bir yeri olan Munzur Gözeleri'nin turizme açılmasına ise yöre dernekleri tepki gösteriyor. Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım, bölgenin koruma bandıyla çevrilmesi gerektiğini söylüyor.

DUVAR – Dersim’in Ovacık ilçesinde yer alan ve yöre halkı tarafından kutsal sayılan Munzur Gözeleri’nin ‘turizme kazandırılması’ için hazırlanan projenin Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmasının ardından tartışma başladı. Yöre dernekleri ve kent savunucuları bölgenin birinci dereceden SİT alanı olduğunu hatırlatarak ekolojik kriterlerin korunması açısından özellikle su kaynakların bulunduğu bölgede yapılaşmadan kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor.

 

‘ÇOCUK PARKI, MANGAL İSTASYONU GİBİ YAPILAR ÖNGÖRÜLÜYORDU’

Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Valilik ile daha önce bu konuyu görüştüklerini söyledi. Yıldırım, Munzur Gözeleri’nde yapılaşmanın hukuka uygun olmadığını valiliğe ilettiklerini ve Munzur Gözeleri’nin insan etkileşimine kapatılması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Ovacık’ta herhangi bir yerde piknik yapma amaçlı veya rekrasyonal amaçlı bir proje yapılıyorsa, onu da ayrıca değerlendiririz. Projenin niteliği ve içeriği açıklandığında hukuksal olarak değerlendiririz. Bir yıl önce taslak olarak ortaya konulan projeyi hukuka aykırı buluyoruz. Çünkü o proje kapsamında Gözeler’de müze alanı, çocuk parkı, mangal istasyonu, mesire alanı ve kesimhane gibi yapılar öngörülüyordu. Biz ona kesin olarak karşı çıktığımızı belirttik.”

 

‘ETRAFI KORUMA BANDIYLA ÇEVRİLSİN’

Yıldırım, Munzur Gözeleri’nin etrafının koruma bandıyla çevrilmesi gerektiği çağrısında bulunuyor. Bölgenin aynı zamanda önemli bir su kaynağı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Su kaynaklarına bu mesafelerde hiçbir yapı yapılmaması gerekiyor. Eğer insanlar orayı görmek istiyorlarsa, bir seyir alanı oluştursun, insanlar gelip oradan seyretsin” dedi.

Tunceli Barosu başkanıyken Munzur’un dünya kültür mirası listesine önerilmediği için Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dava açtıklarını belirterek şöyle devam ediyor: “Ovacık’ta şu an arıtma tesisi yok. Bu çok önemli bir şey. Turizm bölgedeki insan yükünü arttırır. İnsan yükü demek atık demek. Bu atıklar netice itibariyle Munzur’a karışır ve Munzur’un ekolojik parametreleri ortadan kalkar. Bu parametreler ortadan kalkarsa bölgedeki endemik canlı türleri, dağ keçileri, vaşak ve leoparlar zarar görür. Bakanlıktan buraya ilişkin özel önlem alınması gerekiyor. Munzur Gözeleri, Munzur Suyu adeta bakanlıkların bir tarafa bıraktığı akarsu mahiyetinde ama Munzur Parkı Türkiye’nin en önemli milli parkıdır. Hatta dünyanın en önemli milli parkıdır. Bunun temel kaynak değeri Munzur suyudur. Munzur suyu kirlenirse milli parkı milli park yapan en önemli özellik ortadan kalkar.”

 

BAKANLIK ONAYINA SUNULACAK

Fırat Kalkınma Ajansı’nda projenin ismi ‘Munzur Gözleri Koruma Öncelikli Rekreasyonel Peyzaj Projesi’ olarak geçiyor. Munzur Gözeleri ile ilgili ilk tartışma 2018 yılının ocak ayından itibaren Fırat Kalkınma Ajansı ve Tunceli Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüyle birlikte proje üzerinde çalışılmasıyla gündeme geldi. 4 ay süren revizyon çalışmalarının ardından proje Erzurum Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçti. Bu projenin danışmanlığı ise Prof. Halim Perçin tarafından yürütülüyor. Proje Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu’nun onayına sunulduktan sonra son haliyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayına sunulacak.

Tunceli Valiliği de geçtiğimiz perşembe günü konuyla ilgili resmi internet sayfasında bir açıklama yaptı. Valilik, “Ovacık ilçemizde bulunan ve yöre insanımızca kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri’nin görüntü kirliliğini gidermek ve güzel hale getirmek için hazırlanan 8 milyon liralık proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylandı. İlimizin değerlerinden olan Ovacık ilçesindeki Munzur Gözeleri, Fırat Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı 8 milyon liralık proje ile yeniden düzenlenerek Munzur’un ruhuna ve inancına uygun hale getirilecek” dedi.

 

Hacı Bişkin  [email protected]  

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim