• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Munzur Dağları için imza kampanyası başlatıldı

Munzur Dağları için imza kampanyası başlatıldı
Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edilmesine karşı imza kampanyası başlatıldı.

Gökhan Küçük adlı aktivist tarafından Change.org sitesinde başlatılan imza kampanyasında bölgedeki içme suyu kaynağı ve endemik bitki çeşitliliği nedeniyle karardan vazgeçilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrı yapıldı.

İmza kampanyası için yapılan çağrı şu ifadelere yer verildi:

“Munzur dağının tamamı maden sahasi ilan edildi. Bu bir doğa katliamıdır. Türkiye'nin en temiz en sağlıklı icme suyu alanıdır. Doğamızın yok olmasına göz yummayacağız.

Endemik bitki çeşitliği doğamızda yaşayan canlılar bunların hepsinin yok olması anlamına geliyor bu madenler lütfen sessiz kalmayın doğamızın yok olmasına..

Bu maden ayrıca Munzur suyu'nunda yok olmasına neden olur. Munzur dağ'ına yağan kardan geliyor Munzur suyu..

Munzur suyundan beslenen canlılar da yok olur tarım ve hayvancılık da biter. Bu ve bunun gibi bütün projelere karşıyım desteginizi bekliyorum teşekkürler.”

Dersimliler de endişeli

Bölgenin yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim'de daha önce 145 maden projesi bulunuyordu. Son dönemde 75 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edildiği ortaya çıktı.

Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı ve çoğunlukla inanç yerlerini de kapsayan birçok alanın maden sahasına açılması Dersimlileri de tedirgin etmişti.

Dünyanın en temiz su kaynaklarının olduğu Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edilmesi halinde büyük göçlerin yaşanabileceği düşünülüyor.

Dersim'de birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti ve inanç grupları maden projelerinin hayata geçirilmemesi için eylem planı hazırlıyor.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) üyesi Kenan Yel, "Yaklaşık 450 kilometrelik kare maden sahası ilan edildi. Kuzey Munzur dağlarında roket patlayıcı maddelerinin yapımında kullanılan bir maden var. Burada krom ve bor madeni var. Güney dağları ise altın madenciliği işletmesine açılmış durumda. Munzur vadisi milli park sınırları içinde bulunmaktadır Bu vadide yüzlerce endemik türü yetişmektedir, yüzlerce hayvan türü yaşamaktadır. Bütün bu maden ocakları faaliyete geçerse bütün bu canlı türleri ve bitkiler yok olacaktır" demişti.

Haber: Kenan Korkmaz

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim