• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 19 °C

Munzur Çevre Derneği: Baskınlar ve tutuklama furyası ile sindirilmek isteniyoruz

Munzur Çevre Derneği: Baskınlar ve tutuklama furyası ile sindirilmek isteniyoruz
Munzur Çevre Derneği, yaptığı basın toplantısında baskılara tepki gösterdi.

Açıklamada, “Yaşam alanlarımıza yönelik yapılan bu saldırılar karşısında çevrenin sesi soluğu olan dernek, kurum ve çevre aktivistleri ev baskınları ve tutuklama furyası ile sindirilmek isteniyor” denildi.

Munzur Çevre Derneği, yöneticilerinin 5 Eylül gecesi evlerine yapılan baskınlarına ve Dersim’de devam eden orman yangınlarına tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Salona “Baskılar bizi yıldıramaz,” “Çevre katliamların, Dersim’de orman yangınlarına sesiz kalmayacağız” dövizleri asıldı.

Topnatıya HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, sanatçı Mehmet Ekici, KARDEF, Bakırtepe Çevre Platformu ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda ilk olarak evine baskın yapılan Muznur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen konuştu. Ülkede bir korku furyasının yaratılmak istendiğinin altını çizen Esen, demokratik, çevreci insanların korku furyasıyla korkutup sindirmek istediklerini söyledi. Esen, 5 Eylül gecesi Munzur Çevre Derneği yöneticilerinin ve aynı gece Yeni Demokrasi Gazetesi çalışanlarının da evinin basıldığını hatırlattı.

“YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Munzur Çevre Derneği’nin ülkenin her tarafında devam eden talana, ranta karşı çıktığını belirten Esen, Dersim’de devam eden orman yangınlarına değinerek, “Orada bizim atalarımızdan kalan evlerimiz yandı, Kültürümüz, inancımız yandı” dedi.

Baskıların onları yıldırmayacağını söyleyen Esen, her zaman olduğu gibi yaşam alanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini, “Bu zor süreçte yanan börtü böceğin sesi olacağız”dedi.

Ana akın medyanın Dersim yangınlarıyla ilgili gerçekleri yansıtmadığını kaydeden Esen, mücadele vurgusu yaparak, “Doğamıza, çevremize sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

“DEMOKRATİK MÜCADELE YÜRÜTENLER SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Ardından HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu konuştu. Kenanoğlu, konuşmasına Munzur Çevre Derneği yöneticilerine yönelik operasyonları kınayarak başladı.

Çevre, doğa ve yaşam mücadelesi veren demokratik mücadeleyi sürdüren kesimlere yönelik bir baskı, sindirme ve demokratik mücadeleyi sonlandırmaya yönelik zamanların yaşandığını kaydeden Kenanoğlu, Munzur Çevre Derneği’nin Dersim’de yaşamı yok etmeye çalışanlara karşı bir mücadele yürüttüklerini söyledi.

Kenanoğlu, mücadele yürütenlerin yanlarında olacaklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

“BİZİ TEHDİTLERLE YILDIRAMAZSINIZ”

Basın açıklamasını Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Ali Yıldız okudu. Yıldız, 5 Eylül gecesi üye ve yöneticilerinin evleri çeşitli bahanelerle basılarak keyfi bir şekilde arama yapıldığını söyledi.

 

Yapılan baskınların devlet nezdinde bir gövde gösterisi olduğunun altını çizen Yıldız, demokratik eylemlere bile saldırıldığını belirterek, “Bizi baskı ve tutuklama saldırıları ile tehdit edemez ve yıldıramazsınız!” dedi.

Dersim’de yapılan festivallerin, köy ve yaylalara gidişlerin güvenlik bahanesi ile yasaklandığının altını çizen Yıldız,  Dersim’de bir ay önce askeri operasyon bahanesi ile başlatılan orman yangınlarını valilik ‘çalı çırpı yanıyor ağaçlar değil’ diyerek yalanladığını belirtti.

“HALK GÜVENLİK GÜÇLERİ TARAFINDAN ENGELLENMEK İSTENDİ”

Dersim’de yangını söndürmek isteyen halkın, güvenlik güçleri tarafından engellenerek yangın bölgesine geçişlerine dahi izin verilmediğini kaydeden Ali Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Orman yangınları sadece Dersim’de değil, Bingöl, Hakkari ve Amed gibi Kürtlerin yaşadığı coğrafyada da çıkarılmış ve yine devletin tutumu aynısı olmuştur. Dünyanın hiçbir yerinde ormanların yakılmasına bir gerekçe sunulamaz. Binlerce hektarlık alana yayılan orman yangınlarını çıkaran da, izleyende egemenlerin ta kendisidir.  Elbette ki tüm bu saldırı ve baskılara rağmen yaşam alanlarını savunanların dayanışması ve direnişi de bitmeyecek.”

Yaşam alanlarımıza yönelik yapılan bu saldırılar karşısında çevrenin sesi soluğu olan dernek, kurum ve çevre aktivistleri ev baskınları ve tutuklama furyası ile sindirilmek istendiğini söyleyen Yıldız, “Demokratik kitle örgütlerini terörize ederek çevre mücadelesinin meşruluğunu yok ediyorlar ve yaşam alanlarımızı ranta-talana daha rahat açmaya çalışıyorlar. Gölgesini satamadığınız ağaçları kesmenize, topraklarımızı talan etmenize asla izin vermeyeceğiz!” dedi.

Son olarak Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Mehmet Soylu konuştu. Soylu’da 5 Eylül gecesi evine baskın yapıldığını ve koç başıyla evlerine girildiğini belirterek, evlerinin didik didik arandığını kaydetti.

 

PİRHA – İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim