• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 15 °C

Milletvekili Şaroğlu, mermer ocağı projesini Meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Şaroğlu, mermer ocağı projesini Meclis gündemine taşıdı
CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, Hozat ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağının yaratacağı tahribatı Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Şaroğlu, Hozat’ın Altınçevre köyü ve bölgesi civarında yapımı planlanan mermer ocağı projesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Yapımı planlanan mermer ocağı projesi için özel bir firmaya 10 yıl süreyle işletme ruhsatı verildiği ve bu gibi projelerde çevre ile canlı yaşamı üzerinde hayati öneme sahip olan Çevresel Etki Değerlendirme izninin bakanlık tarafından ilgili firmaya verildiğini belirten Şaroğlu, “Söz konusu proje, Hozat ilçesi sınırları içerisinde bölge halkının başlıca geçim kaynağı olan tarım ile hayvancılığın en yoğun şekilde yapıldığı, tarım arazilerinin % 80’ninin bulunduğu ve içme suyu kaynaklarının yer aldığı bölgede yapılacağından, doğal yaşam alanları ile mera arazileri üzerinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır” dedi.

CHP’li Şaroğlu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:

 1-      Hozat ilçemize bağlı Altınçevre köyündeki mermer ocağı ruhsatı hangi firmaya, kaç yıllığına verilmiştir? Söz konusu mermer ocağı projesi kapsamında ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?

2-      Söz konusu proje kapsamında, Bakanlığınız tarafından Çevresel Etki Değerlendirme izin belgesi hangi kriterler doğrultusunda ilgili firmaya verilmiştir? Faaliyette bulunulacak alanda gerekli incelemeler yapılmış ve doğal yaşam alanları ile bölge halkının tarım ve hayvancılık amacıyla kullandığı arazilerde ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı öngörülmüş müdür?

3-      Halihazırda Tunceli ili genelinde mermer ocağı /maden arama faaliyetinde bulunan kaç firma vardır? Bunlar hangi proje kapsamında, hangi ilçe ve köylerde kaç hektarlık alan üzerinde faaliyet yürütmektedir?

4-      Söz konusu proje, aynı zamanda doğal yaşam alanlarını hedef alan, bölgedeki içme suyu havzaları ve tarım arazileri üzerinde geri dönüşü olmayan tahribata yol açacağı aşikardır. Bakanlığınızın sorumluluğu kapsamında bu konunun denetimi ve önlenmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim