• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 23 °C

Milletvekili Önlü'den soru önergesi

Milletvekili Önlü'den soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Basında yer alan haberlerde, Avrupa’da yaşayan AKP muhaliflerine, Alevi, Ermeni, Kürt temsilcilerine, Türkiyeli gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçilere yönelik Türkiye’nin desteği ile suikast girişiminde bulunacağı yer almaktadır.

MİT’in uzun yıllardan beri Avrupa ülkelerinde faaliyet yürüttüğü kamuoyu tarafından bilinmektedir.2016 yılında da yerel ve ulusal basında MİT tarafından Avrupa’daki Kürt siyasetçilerine, gazetecilerine, yazarlarına ve kurum temsilcilerine yönelik suikastlar düzenleneceği yönünde çok sayıda haber yer aldı.

16.12.2016 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde Türk İstihbarat örgütü MİT tarafından görevlendirildiği, istihbarata Kürtlerin yaşadıkları yerler, siyasal faaliyetleri, Kürt kurum ve temsilcilerinin ilişkileri hakkında bilgi topladığı ve yapılan aramalarda suikast düzenlenecek kişilerin listesinin bulunduğu, iddia edilen M.F.S. adlı şahıs Federal Mahkemece tutuklanmıştı. Yine Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa ülkelerinde ki temsilcilerine 20.09.2016 tarihli ve E 44256 sayılı göndermiş olduğu evrakta 11-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 9. Avrasya İslam Şuarasına sunulmak üzere rapor istediğini belirtmişti.  Diyanet İşleri Başkanlığının Avrupa ülkelerindeki temsilcilerinden gelen raporları Meclis’teki Darbe Komisyonuna sunması üzerine, bu temsilcilerin, Avrupa ülkelerinde ki tüm AKP muhaliflerine yönelik istihbarat faaliyeti yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, Avrupa ülkelerinde görevlendirilen bazı imamların bu ülkelerdeki tüm AKP muhaliflerine yönelik istihbarat topladığı ve Ankara’ya rapor ettiği iddiası Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya’da gündeme gelmiş ve bu ülkelerin parlamentosuna taşınmıştı.

Yine Ankara’nın, “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütü ile ilişkide olduğu iddiaları gündeme geldi. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı, İçişleri Komisyonu için hazırladığı raporda, “Almanyalı Osmanlılar” (Osmanen Germania) adlı suç örgütünün Ankara tarafından desteklendiğini ve Türk devletiyle bağlantılı olduğunu belirtti”

Milletvekili Önlü şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1.Avrupa’da yaşayan AKP muhaliflerine, Alevi, Ermeni, Kürt temsilcilerine, Türkiyeli gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçilere yönelik Türkiye’nin desteği ile suikast girişiminde bulunacağına ilişkin iddialara, AKP Hükümeti’nin bir açıklaması olacak mıdır?

2.MİT’in daha önceki yıllarda Avrupa’daki Kürt siyasetçilerine, gazetecilerine, yazarlarına ve kurum temsilcilerine, yönelik suikastlar düzenleneceği yönünde basında çok sayıda haber yer almıştı. Son günlerde AKP muhaliflerine, Alevi, Ermeni, Kürt temsilcilerine, Türkiyeli gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçilere yönelik suikast iddialarıyla da MİT’in bir bağlantısı var mıdır?

3.Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti Emniyet Müdürü Klaus Ziwey, "Almanyalı Osmanlılar" adlı suç örgütünün, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile bağlantılarının olduğunu iddia etmektedir. Bu iddia doğru mudur?

4.UETD’nin Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından AKP'nin resmi olmayan yurt dışı organizasyonu olarak kabul edildiği iddia edilmektedir.  Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ile AKP’nin ilişkisi var mıdır?

5.Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Baden Würrtemberg eyalet meclisi grup başkanı Hans-Ulrich Rülke, Stuttgarter Nachrichten gazetesine yaptığı açıklamada, "Benin izlenimim, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi hedeflerine ulaşmak için Almanya'da paramiliter bir destek birliği kurduğu yönünde olduğunu” belirtti. Bu iddialara ilişkin bir açıklama yapılmış mıdır?

6.Alman devlet televizyonu ZDF'de yayınlanan "Frontal 21" programı ve Stuttgarter Nachrichten gazetesinde yer alan haberlerde, AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün "Almanyalı Osmanlılar" çetesiyle yakın bağlantısının olduğu iddia edildi. Bu iddialar doğru mudur?

7.Yine Alman basınında yer alan, AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün, birçok kez Almanyalı Osmanlılar’ın ileri gelen isimlerine para verdiği ve bu parayla silah da satın alındığı haberleri doğru mudur?

8.Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, İçişleri Komisyonu için hazırladığı raporda, “Almanyalı Osmanlılar” (Osmanen Germania) adlı suç örgütünün Ankara tarafından desteklendiğini ve Türk devletiyle bağlantılı olduğunu belirtmişti. Bu iddialar doğru mudur?

9.Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul’un komisyona sunulan raporunda ayrıca “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünün başkanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik tarafından 2016 yılı Ekim ayında Ankara'da kabul edildiği de belirtilmekte.  Bu iddia doğru mudur?

10.Yine Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul’un raporunda “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünün başkanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlknur Çevik ile görüşme sonrası “Saygıdeğer kurucumuz ve Cumhurbaşkanımızın danışmanlarından İlnur Çevik, Almanyalı Osmanlıları Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etti. Grubun sembolünün olduğu tişörtü giyerek, cumhurbaşkanlığının yurt dışındaki terör örgütlerine karşı mücadele eden Türk vatandaşlarının arkasında olduğunu söyledi” bilgisine yer vermiş. Cumhurbaşkanlığının yurt dışındaki ‘terör örgütlerine’ karşı mücadele eden vatandaşlarına desteği hangi şekildedir?

11.“Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünün, Türk İstihbarat Teşkilatı( MİT) ile bağlantıları olduğu iddiaları doğru mudur?

12.Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünü Almanya’da yaşayan Kürtlere, sol sosyalist, muhalif kesimlere karşı kullandığı ve desteklediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu desteğin uluslararası hukuktaki yeri nedir?

13.Avrupa Ülkelerinin; imamların casusluk-ajanlık yaptığı, MİT’in Kürt siyasetçilerine, temsilcilerine, gazetecilerine, suikast planladığı, “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünün muhaliflere, Kürtlere, sol sosyalistlere karşı kullandığı ve silahlandırıldığı, son olarak ise AKP muhaliflerine, Alevi, Ermeni, Kürt temsilcilerine, Türkiyeli gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçilerine yönelik Türkiye’nin desteği ile suikast girişiminde bulunacağı yönünde diplomasi alanında kriz çıkaracak iddialarına ilişkin Hükümetiniz resmi açıklama yapılacak mıdır? Suskunluğunuzun nedeni nedir?

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim