• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 27 °C

Milletvekili Önlü’den soru önergesi

Milletvekili Önlü’den soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL (Olağanüstü Hal) kapsamında, Doğu ve Güneydoğu illeri ağırlıklı olmak üzere tüm ülkede hukuksuz ve anti demokratik uygulamalar ile temel hak ihlalleri gündeme geldiği bilinmektedir.

AKP iktidarı darbe girişimi sonrası Gülen Cemaati ile mücadele etmek için almış olduğu OHAL yetkisini legal alanda mücadele veren muhalifleri devre dışı bırakmak için kullanmaktadır.

Seçim ile elde edemediği bölgedeki belediyeleri, 15 Ağustos 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararnamelere dayanılarak gasp etmiştir. Bu süreç zarfında 10 il, 63 ilçe ve 9 belde olmak üzere toplam 83 DBP’li belediyeye el konulmuş, 32’si kadın olmak üzere 84 belediye Eşbaşkanı tutuklanmış, yerlerine tek partili dönemdeki gibi Valiler, vali yardımcıları ile kaymakamlar kayyum olarak atanmış ve binlerce işçinin işine son verilmiş, yerlerine AKP il ve ilçe başkanlarınca hazırlanan listelerdeki kişiler alınmıştır. Yine, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Dersim’de halkın iradesiyle seçilen belediye eş başkanları, 16 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmış, yerlerine kayyum atanmıştır. İktidar seçimle alamadığı belediyelere anti demokratik yöntemlerle el koymuştur.”

Milletvekili Önlü, şu sorulara yanıt istedi:

-Dersim Belediyesine, 2014 yerel seçimlerinden belediye eş başkanlarının tutuklanmasına kadar ki süreç boyunca kaç kez müfettiş gönderilmiştir? Müfettişlerin teftiş sonuçları nedir?

-Dersim Belediyesine atanan kayyumun aylık giderleri ne kadardır?

-Dersim Belediyesine atanan kayyumun, göreve başladığı günden itibaren başkanlık katı için yapmış olduğu harcama ne kadardır?

-Dersim Belediyesine atanan kayyumun özel kalem harcamaları ne kadardır?

-Dersim Belediyesine atanan kayyum, günlük kaç saatini belediye de geçirmektedir?

Belediye eş başkan yardımcısının yerine atanan, kayyum yardımcısının aylık gideri ne kadardır?

-Dersim belediyesine atanan kayyum, göreve başladığı günden itibaren hangi gerekçe ile kaç işçinin işine son vermiştir? Bu durumun hukuki karşılığı nedir?

-Dersim belediyesine atanan kayyum tarafından işine son verilen işçilerin yerine işe alınan kişiler hangi yöntemle alınmıştır?

-Kayyum atanan belediyelerden şuana kadar çıkartılan işçi sayısı kaçtır? Çıkartılan işçilerin yerine yapılan alımlarda AKP üyesi işçi sayısı kaçtır?

-Dersim belediyesine atanan kayyum sonrası, belediye meclisinin karar alma yetkisi var mıdır? Yoksa bunun yasal dayanağı nedir?

-Dersim inanç ve kültürüyle uyuşmayan etkinlikler için belediye tarafından harcanan bütçe miktarı ne kadardır?

-Dersim belediyesine atanan kayyumun, referandum kampanyaları için harcadığı bütçe ne kadardır?

-Dersim Belediyesine atanan kayyum Belediye’ye bağlı kaç kurumu kapatmıştır. Kapatma gerekçesi nedir?

-Dersim Belediyesine atanan kayyum, kurumları kapatırken belediye meclis üyelerinin kararını almış mıdır?

-OHAL süreci sona erdiğinde sadece belediye başkan makamına atanan kayyumlar yasa gereği (5393 sayılı kanun) belediyeleri, belediye meclisine geri bırakacaklar mıdır? Bırakmayacaklarsa kayyumlar hangi yasal dayanakla görevlerinde kalacaklardır? Seçime kadar mı kayyumlar yönetecek?

-2019’da  kürt illerini yerel seçimlerinden muaf tutma gibi bir tasarrufunuz  var mıdır?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim