• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 7 °C

Milletvekili Önlü’den orman yangınları için soru önergesi

Milletvekili Önlü’den orman yangınları için soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Bölgede son dönemde yaşanan orman yangınlarına dikkat çeken milletvekili Önlü, “Bir çok insan hakları örgütünün raporunda da belirtildiği üzere bölge illerinde ki  orman yangınları, Türkiye’nin savaş stratejisinin bir parçasıdır. Devlet Su İşleri (DSİ) 2007 raporunda, bölgede  yapılan ve yapılması planlanan baraj ve HES projelerinin gerekçesi olarak “güvenlik” gösterilirken, yine son dönemlerde bölge de artan orman yangınlarının da bu “güvenlik” politikasının  devamı niteliğinde  olduğu görülmektedir.

Dersim coğrafyası ise bir yandan “güvenlik” amaçlı yapılan ve yapılması planlanan baraj, HES projelerinin, diğer yandan da “güvenlik” amaçlı çıkartılan orman yangınlarının  tehdidi altındadır. 18 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesinde bulunan Rabat tepesi karşısına kobra tipi helikopterler tarafından yapılan bombardıman sonucu ormanlık alanda yangın çıkmıştır. 28 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Dereboyu köyü civarı askeri operasyon kapsamında bombalanmış, bombardıman sonucu çıkan yangına müdahale edilmemiştir. 1 Ağustos 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Mezra köyü Uzunevler mahallesi ve Kaymaz tepe, Hozat’ın Boydaş mevkii ve Aliboğazı bölgelerinde kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu orman yangın çıkmış,  civar köylerde yaşayan ve yaylada olan yurttaşlarımız için büyük tehlike oluşturan yangına hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir. Yine 6 Ağustos 2017 tarihinde  başlatılan askeri operasyon sonrası kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu Dersim merkeze bağlı  Zaxge (Sarıtaş) ile Nazmiye ilçesine bağlı Deşt (Doğantaş) köyleri arasında ki kırsal alanda orman yangını çıkmıştır.”

Milletvekili Önlü şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

  1. 18 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesinde bulunan Rabat tepesi karşısına kobra tipi helikopterler tarafından yapılan bombardıman sonucu ormanlık alanda çıkan yangında kaç hektarlık alan yanmıştır?
  2. 28 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Dereboyu köyü civarında yapılan bombardıman sonucu kaç hektarlık alan yanmıştır?
  3. 1 Ağustos 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Mezra köyü Uzunevler mahallesi ve Kaymaz tepe, Hozat’ın Boydaş mevkii ve Aliboğazı bölgelerinde kolluk kuvvetleri tarafından çıkartılan yangın sonucu kaç hektarlık alan yanmış ve zarar görmüştür?
  4.  6 Ağustos 2017 tarihinde Dersim’in Nazmiye ilçelerinde ve merkeze bağlı Sarıtaş mevkiinde başlatılan askeri operasyon sonrası kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu kaç hektarlık alan yanmış ve zarar görmüştür?
  5. Dersim’de bombardıman sonucu çıkan yangınlarda hangi  ağaç ve endemik türler yok olmuştur?
  6. Dersim’de bombardıman sonucu çıkan yangınlarda hangi tür hayvanların yaşam alanı ve hakkı ellerinden alınmış, kaç tür  telef olmuş ve göçe zorlanmıştır?
  7. Bakanlığınıza bağlı birimler orman yangınlarını söndürmek için müdahale etmiş ve görevlerini yerine getirmişler midir?
  8.  Yangını söndürmek ve dağılmasını önlemek için ihtiyaç duyulan yangın söndürme helikopteri neden olay mahalline gönderilmemiştir?
  9. Son 2 yılda Dersim’de askeri operasyonlar kapsamında kobra tipi helikopterlerin bombardımanı ve karakollardan açılan ateş sonucu kaç hektarlık alan zarar görmüş ve ormanlık alan olma vasfını yitirmiştir?
  10.  Dersim’de devam etmekte olan orman yangına ilişkin idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  11.  Çıkan bu orman yangınlarına ilişkin hasar tespit çalışması yapılmış mıdır?

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim