• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü'den "maden ruhsatı" için soru önergesi

Milletvekili Önlü'den "maden ruhsatı" için soru önergesi
Dersim Milletvekili Alican Önlü, İçişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergelerini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur Dağlarında maden aranmasına ilişkin ruhsat verilmesine ve Afet Bölgesi ilan edilen Ovacık köylerine ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergelerini Meclis Başkanlığı’na sundu.

HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı, Dersim Milletvekili Alican Önlü Munzur Dağlarında maden aranmasına ilişkin ruhsat verilmesine ve Afet Bölgesi ilan edilen Ovacık köylerine ilişkin İçişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergelerini Meclis Başkanlığı’na sundu.  Ovacık Kaymakamlığı tarafından ilçeye bağlı 8 köy muhtarlıklarına gönderilen yazıda, köylerin ‘afet bölgesi’ ilan edildiği ve köylerin boşaltılarak var olan evlerin yıkılması gerektiği belirtildiğine dikkat çeken Önlü, “Bölgede yapılacak maden ocakları ve maden aramaları için bu köylerin boşaltılmak istendiği iddiaları doğru mudur”diye sordu.

 

HDP'li Önlü’nün soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Dersim'in Ovacık Kaymakamlığı tarafından ilçeye bağlı Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köy muhtarlıklarına gönderilen yazıda köylerin ‘afet bölgesi’ ilan edildiği ve köylerin boşaltılarak var olan evlerin yıkılması gerektiği belirtilmiştir.

Devlet politikaları sonucu boşaltılan ve 2000’li yıllarda az sayıda kişinin döndüğü Buzlutepe köyü’nünde arasında bulunduğu bu alanlara 4’üncü grup maden ruhsatı verildiği ve bu yüzden bu köylerin afet kapsamına alınarak boşaltılmak istendiği iddiaları tarafıma iletilmektedir. Yeşilyazı köyü muhtarı Hüsamettin Ateş Mezopotamya ajansına verdiği demeçte kaymakamlık tarafından gönderilen yazı için ‘köylerinde bulunan tüm eski yapıların ya onarıldığını ya da yıkılıp yeniden yapıldığını belirterek köylerinde yıkılması gereken bir yapının olmadığını’ belirtmiştir.

- Bölgede yapılacak maden ocakları ve maden aramaları için bu köylerin boşaltılmak istendiği iddiaları doğru mudur?

- Afet kapsamına alınıp, yıkılarak boşaltılması istenen Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köylerinde en son ne zaman bir etüt çalışması yapılmıştır? Bu etüt çalışmalarına göre ismi geçen köyler hangi afet riskiyle karşı karşıyadır?

- Bu köylerde hâlihazırda yaşamakta olan kişi sayısı kaçtır? Boşaltılması durumunda bu köylerde kalmakta olan vatandaşların mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

- Bu köylerin tamamı mı yıkılarak boşaltılmak istenmekte yoksa sadece belirli evler mi yıkılarak boşaltılmak istenmektedir?

- Yeşilyazı köyü muhtarı Hüsamettin Ateş köylerinde eski yapıların onarıldığını ve ya yıkılarak yeniden yapıldığı belirterek köylerinde yıkılması gereken bir yapı olmadığı belirtmiştir. Yeşilyazı köyü neden bu kapsama alınmıştır?

- Yıkılarak boşaltılması istenen Arslandoğmuş, Gözeler, Yeşilyazı, Kuşluca, Yarımkaya, Yaylagünü, Molaaliler ve Buzlutepe köylerinin bulundukları alanlara maden ruhsatı verilmiş midir? Verilmiş ise hangi köyler maden sahası içerisindedir?

- Afet riski taşıyan bölgelere maden ruhsatı verilmesinin gerekçesi nedir?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim