• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 15 °C

Milletvekili Önlü’den Elazığ Cezaevi için soru önergesi

Milletvekili Önlü’den Elazığ Cezaevi için soru önergesi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması talebinde bulundu.

Önergede, tutukluların İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’ne gönderdiği mektuplarda yer alan bilgileri paylaşan Önlü, tutukluların can güvenliklerinin olmadığını ifade ederek, güneşi görmelerinin dahi engellendiğini belirtti.

Önlü, tutukluların cezaevi yönetimiyle yaptıkları tüm görüşmelerin de sonuçsuz bırakıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“İnsan hakları savunucuları başta olmak üzere tüm kurum ve kişilere harekete geçme çağrısında bulunmuşlardır. Tek kişilik hücrelerde yasal herhangi bir dayanak olmamasına rağmen ‘güvenlik’ gerekçesi adı altında ‘bilgi edinme’ haklarının ihlal edildiğini, yasaklı olmamasına rağmen birçok dergi ve kitabın bilinçli bir şekilde verilmediğini, Kürtçe yayınlar için tercüman parası istendiğini belirtmektedirler. Yine mektuplarda tutukluların haftalık 10 kişiyle en az 3 saatlik sohbet hakkının da personel yetersizliği nedeniyle engellendiği belirtilmektedir. Yapılan yer değiştirme taleplerinin her seferinde keyfi gerekçelerle reddedildiğini belirten tutuklu ve hükümlüler 8 saatlik havalandırma haklarının da ellerinden alındığını belirtmektedirler. İnsanlık onuruna aykırı olan ‘çıplak arama’ dayatmasını kabul etmedikleri için birçok tutuklu ve hükümlünün zorla tek kişilik hücrede tutulduğunu, bunların birçoğunun yaşlı ve hasta olduğunu ve darp ve kötü muameleyle karşı karşıya kaldıkları belirtilmektedir.”

 

Önlü’nün, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

 

“Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin tespiti için soruşturma açacak mısınız?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sonucu ne tür idari işlemler yapılmıştır? Hak ihlallerinin önlenmesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nin kapasitesi kaç kişiliktir? Kaç tutuklu ve hükümlü kalmaktadır? Bu tutuklu ve hükümlülerin kaçı tek kişilik hücrede tutulmaktadır?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yasal dergi ve gazetelerin tutuklu ve hükümlülere verilmediği iddiaları doğru mudur? Kürtçe yayınlardan tercüman parası mı istenmektedir? Doğru ise tercüman parası istenmesinin hukuki bir dayanağı var mıdır?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere kaç saatlik havalandırma izni verilmektedir? Bu konuda bakanlığınızın cezaevi idarelerine yönelik yaptırımları nelerdir?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama uygulaması yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu hangi hukuki gerekçelerle yapılmaktadır? Uygulamaya karşı çıkanların tek kişilik hücrelere atıldığı iddiaları doğru mudur?

 

Ailelerle görüşme süresinin 1 saatten 30 dakikaya düşürüldüğü doğru mudur? Bu uygulamanın hukuki dayanağı nedir?

 

Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde A takımı adıyla bilinen kişiler kimlerden oluşmaktadır? Bu A takımının görevi nedir? Yetkilerini hangi yasadan almaktadırlar? Bu kişiler bakanlığınızca bilinilmekte midir?”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim