• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 11 °C

Milletvekili Önlü’den Elazığ Cezaevi için soru önergesi

Milletvekili Önlü’den Elazığ Cezaevi için soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük baskı ve hak ihlalleri her geçen gün ağırlaşarak devam etmektedir. Açıldığı ilk günden itibaren Elazığ T Tipi Cezaevinde, baskı, hak ihlalleri ve kötü muamele sistematik bir hal almış durumdadır.

Cezaevlerinde, başta Elazığ olmak üzere, siyasi tutsaklara dönük, fiziki ve psikolojik baskı, cinsel şiddet, sağlık hakkına erişimin engellenmesi, odalarda ki ortak kullanım alanlarına kameraların yerleştirilmesi, hastane ve adliye gidiş gelişleri sonrasında çıplak arama dayatılması, hastanelerde kelepçe ile muayenenin uygulanması, iletişim ve görüş yasağının yaygın kullanılması gibi insan hakları ihlalleri söz konusudur. Elazığ cezaevinde siyasi tutsaklara dönük hak ihlalleri bunlarla sınırlı kalmayıp, siyasi tutsaklara üzerlerinde “terörist” yazılı kimlik kartı takmaları ve ayakta sayım dayatılmaktadır.

Basında yer alan haberlere göre, bu keyfi ve insan haklarına aykırı uygulamaları kabul etmeyen siyasi kadın tutsakların, darp edildiği, tek kişilik hücrelere konulduğu, yangın söndürme hortumlarıyla tazyikli su tutulduğu, Elazığ T Tipi Kadın Cezaevinde bulunan siyasi kadın tutsak ve aynı zamanda Suruç gazisi olan İlke Başak BAYDAR’ın aldığı bu ağır darbeler sonucu kan kustuğu belirtilmektedir.”

Milletvekili Önlü, şu sorulara yanıt istedi:

1.Günlerdir insan hakları ihlalleriyle gündemde olan Elazığ Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?

2.Elazığ T Tipi Cezaevinde siyasi tutsaklara üzerinde “terörist” yazılı kimlik kartı takmalarının dayatılmasının hukuki dayanağı nedir?

3.Elazığ T Tipi Cezaevi en son bakanlığınız tarafından ne zaman denetlenmiştir?

4.Elazığ Cezaevinde ki darp, kötü muamele iddiası ile ilgili kaç personel hakkında idari soruşturma başlatılmıştır?

5.İlke Başak BAYDAR’ın muayenesi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir?

6.İlke Başak BAYDAR’ı, darp eden görevliler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

7.Darp edildikleri belirtilen diğer siyasi kadın tutsakların muayenesi yapılmıştır?

8.Elazığ T Tipi cezaevinde kötü muamele ve hak ihlalleri yaptıkları gerekçesi ile şimdiye kadar kaç personel hakkında idari soruşturma başlatılmıştır?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim