• BIST 9718.08
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 29 °C

Milletvekili Önlü’den "Cezaevinde Hak İhlalleri" için soru önergesi

Milletvekili Önlü’den "Cezaevinde Hak İhlalleri" için soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Soru önergesinde, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde  hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence iddialarının gündeme geldiğini belirten milletvekili Önlü şu ifadelere yer verdi:

“Hazırlanan raporlarda 20 Haziran 2017 tarihinde Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevine sevk edilen kadın mahpusların cezaevi girişinde, aralarında İnfaz Koruma Memurları, Jandarma ve Polis’in de bulunduğu bir grup tarafından ring aracının kapıları açılır açılmaz darp edilmeye başlandıkları, ring araçlarından indirilip sürüklenerek cezaevinin içerisindeki bir odaya alındıkları ve burada da darp olayının devam ettiği, cezaevi binasının içi olmasına rağmen İnfaz Koruma Memurları dışında ki kolluk kuvvetlerinin (jandarma ve polis) bu darp ve işkence olayına aktif olarak dâhil oldukları, darp esnasında cinsel saldırıya ve tecavüz tehdidine maruz kaldıkları darp ve işkence sonucu yaralanan mahpusların hastane sevklerinin cezaevi idaresi tarafından red edildiği ifade edilmektedir.

Yine 1996 yılında 11 siyasi mahpusun yaşamını yitirdiği, 24'ünün de ağır yaralandığı olaylar sırasında Diyarbakır E Tipi Cezaevi 2. Müdürü olan ve şu anda Tarsus T Tipi Cezaevi’nin Müdürü olarak görev yapan M.Ç.’nın da olay yerinde olduğu ve kişileri hedef gösterdiği belirtilmektedir.”

Milletvekili Önlü, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1.       Diyarbakır E Tipi Cezaevi 2. Müdürü olduğu dönemde 11 siyasi mahpusun ölümü, 24’ün ağır yaralanması,   insan hakları ihlali ve işkence ile gündeme gelen bir kamu görevlisinin, Tarsus T Tipi cezaevinde müdür olarak görev almasının hukuki dayanağı nedir?
  2.       Diyarbakır Cezaevinde 2. Müdür olarak görev yaptığı dönemde işkence ve insanlık dışı muamelelerle gündeme gelen M.Ç.’nın, Tarsus Cezaevi Müdürü olmasıyla burada da ciddi işkence iddialarının gündeme gelmesi arasında bir ilişki tarafınızdan tespit edilmiş midir?
  3.       Tarsus Cezaevinde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?
  4.       Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevinde ki mahkûmlara fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan infaz koruma memurları, jandarma ve polisler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
  5.       Darp ve işkence nedeniyle yaralanan mahpusların, hastaneye sevk taleplerinin cezaevi idaresi tarafından reddedilmesinin hukuki dayanağı nedir?
  6.       Cezaevlerinde mahkûmlara yapılan kötü muamelenin, hak ihlallerinin,  işkencenin önlenmesi için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim