• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü’den Ayaz ve Nupelda için açıklama

Milletvekili Önlü’den  Ayaz ve Nupelda için açıklama
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Dersim Milletvekili Alican Önlü Dersim’de bir patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamlarını yitiren kardeşler Ayaz ve Nupelda Güloğlu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Ovacık ilçesi Bilgeç Köyü Çakılyayla mezrasında dün iki kardeş Ayaz Güloğlu ve Nupelda Güloğlu’nun patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamlarını yitirmesine ilişkin HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Milletvekili Alican Önlü bir basın açıklaması  gerçekleştirdi.

Önlü, “Çocukların ölümlerine neden olan bu patlamanın sorumlularını koşulsuz ve şartsız olarak kınıyoruz. Cezasızlık anlayışının bitmesi ve yaşamın hakkının tanınması için sorumluların derhal açığa çıkarılması gerekmektedir” dedi.

“Türkiye, Ottowa Sözleşmesi’ni 2003 yılında imzalamış ve 2004 yılında da Taraf Devlet olmuştur” hatırlatmasında bulunan Milletvekili Önlü, şunları kaydetti:

“Buna göre Türkiye, 2008 yılı 1 Mart’ına kadar stoklarındaki mayınları imha etme ve 2014 yılına kadar da toprağa döşeli mayınları temizleme, kurbanlara yardım konusunda da gerekli adımları atma yükümlülüğü üstlenmiştir. Ancak Dersim bölgesinde 10 binin üzerinde mayının Türkiye’nin de taraf olduğu Ottova anlaşmasına da aykırı bir şekilde döşendiği ve temizlenmediği resmi kurumlarca da kabul edilen bir gerçekliktir. Bu durum aynı zamanda taraf olunan sözleşmelere uyulmadığını ve toplatılmayan mayınlarla Dersim coğrafyasının savaş alanı olarak kullanıldığını göstermektedir.

2008 yılının Haziran ayında Türkiye, Taraf Devletlere elinde kalan bütün mayınların fünyelerinin çıkarıldığını bildirmiştir. Ancak bu açıklamanın hemen ertesi yılında Mayınsız Türkiye Girişiminin hazırladığı Mayın ve Misket Bombaları İzleme Raporuna göre sadece 2009 yılı içerisinde 23 çocuk bu mayınlardan kaynaklı hayatlarını kaybetmiştir.”

Türkiye’de 40 yılı aşkındır süren savaş koşullarından dolayı binlerce çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Önlü, “Savaş artığı mühimmatların arazilerde hatta şehirlerde neden olduğu çocuk ölümleri maalesef bini aşmıştır. Aynı zamanda Ceylan Önkol, Enes Ata, Nihat Kazanhan gibi yüzlerce çocuk direk ağır silahların hedefi olmuş ve failleri yetkililer tarafından korunmuştur” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞIN SON BULMASI İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Önlü şöyle devam etti:

“Savaşın son bulması için tüm gücümüzle çalışmamız gerekirken resmi kurumlar olayın üstünü kapatmaya çalışan, hatta manipüle etmeye yönelik açıklamalar yapmaktadır. Nitekim Tunceli Valiliği mayıs ayı içerisinde Hozat’ta öldürülen Sakine Oğuz cinayetinde olduğu gibi iki çocuğumuzun ölümüne neden olan patlamaya ilişkin de herhangi bir soruşturma ve adli tıp incelemesi yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik bir açıklama yapmıştır.

Savaş her zamanki gibi en çirkin yüzünü çocukları hedef alarak göstermektedir. Yaşamını yitiren çocuklarımız Ayaz ve Nupelda Güloğlu’na savaşsız ve barış içerisinde bir dünyanın sözünü veriyorum, başta ailesi olması üzere tüm Dersim halkına başsağlığı diliyorum.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim