• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 13 °C

Milletvekili Önlü’den açlık grevindeki Kemal Gün için soru önergesi

Milletvekili Önlü’den açlık grevindeki Kemal Gün için soru önergesi
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Milletvekili Önlü, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Yerel ve ulusal basında çıkan haberlere göre, 07 Kasım 2016 tarihinde Dersim’in Hozat ilçesi Dalören bölgesi F-16 uçakları ile gerçekleştirilen hava operasyonunda,  insansız hava aracı (İHA) Heronlar aracılığı ile bombalanmış, bombardıman sonucunda 11 DHKP-C'li yaşamını yitirmiştir.

Malatya Adli Tıp Kurumuna kaldırılan cenazelerin tamamen parçalanmış, cenazelerin tek bir parça halinde olmadığı ve cenazelerin teşhis edilemeyecek durumda olduğu bilgisi alınmıştır. Heronların bombaladığı alanlarda yangın da çıkmıştır. 28.02.2017 tarihinde olay yerinde cenazelerin bulunması amacıyla avukatların da katıldığı bir kazı işlemi yapılmıştır. Bu kazı esnasında olay yerinde kato aracı ile kazı yapılmasına rağmen hiçbir cesede ulaşılamamıştır. Yapılan kazı esnasında yanmış, kömür olmuş kemik parçalarına rastlanmıştır. Bu kemik parçalarında yanmadan ötürü ilik kalmamış ve teşhis edilmeyecek hale gelmiştir. Yine olay yerinden yanmış toprak parçaları alınmış ve bunlarında incelenmesi için adli tıp kurumuna gönderilmesi istenmiştir.

Dersim’in Hozat ilçesi Dalören bölgesindeki bombardımanda oğlu Murat Gün’ün de yaşamını yitirdiğini öğrenen baba Kemal Gün, oğlunun cenazesini almak için yetkili kurumlara defalarca başvuruda bulunmuş, ancak hiçbir sonuç alamamıştır. Uzun süredir oğlunun cenazesine ulaşamayan baba Kemal GÜN, 24 Şubat 2017 tarihinde Dersim’in Seyid Rıza meydanında süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır. Baba Kemal GÜN, oğlunun cenazesine ulaşmak için anayasanın verdiği düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında haklı talebini açlık grevi yaparak dile getiren baba Kemal GÜN’e ‘Kabahatler Kanunu’ gerekçesiyle, grevde olduğu her gün için 227 TL, para cezası kesilmektedir.

70 yaşındaki Kemal GÜN’ün oğlunun mezar hakkı ve parçalanan bedeninden geri kalanları alabilmek için başlatmış olduğu süresiz, dönüşümsüz açlık grevi kritik aşamaya gelmiştir”

Milletvekili Önlü, şu sorulara yazılı yanıt istedi:

1.         Bombardımanda yaşamını yitiren Murat GÜN’ün cenazesi nerededir?

2.         Mezar hakkının temel bir hak olduğu düşünüldüğünde ve 24 Şubat 2017 tarihinden beri oğlu Murat GÜN’ün cenazesinin bulunabilmesi için açlık grevinde olan Kemal GÜN’ün, oğlunun cenazesini bulabilmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?

3.         7 Kasım 2016 tarihinde yapılan bombardımanın ardından yaşamını yitiren 11 kişiden kaçının cenazesi teşhis edilmiştir?

4.         Olaya ilişkin Malatya Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsi sonucunda kaç kişinin kimliği belirlenmiştir?

5.         Kimsesizler mezarlığına gömülen ve 5 kişiye ait olduğu belirtilen kemiklerin DNA eşleşmesi yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları nedir?

6.         27 Şubat 2017 tarihinden beri Dersim’in Seyid Rıza meydanında oğlunun mezar hakkı için açlık grevinde olan baba Kemal GÜN’ün, haklı ve insani talebine ilişkin resmi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

7.         70 yaşındaki Kemal GÜN’ün oğlunun mezar hakkı ve parçalanan bedeninden geri kalanları alabilmek için başlatmış olduğu ve kritik bir aşamaya gelen süresiz, dönüşümsüz açlık grevinin son bulması için yaptığınız bir çalışma var mıdır?

8.         Oğlunun mezar hakkı için süresiz, dönüşümsüz açlık grevinde olan ve açlık grevinde kritik bir aşamaya gelen baba Kemal GÜN’e, idari para cezasının verilmesinin, insani ve hukuki dayanağı nedir?

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim