• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 6 °C

Milletvekili Önlü, kaçak avlanma ve av turizmini sordu

Milletvekili Önlü, kaçak avlanma ve av turizmini sordu
Halkların Demokratik Partisi(HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, kaçak avlanma ve av turizmine ilişkin soru önergesi verdi.

08 Aralık 2018 tarihinde  Pülümür ilçesine bağlı Süleymanuşağı köyünde, av için çıkan iki kişi nesli tükenmekte olan dağ keçisini av tüfeğiyle öldürdü. Keçileri öldüren kişilere tepki gösteren bir köylü cep telefonuyla avcıları görüntülerken avcıların saldırısına uğradı. Saldırı sırasında köylünün cep telefonunu da alan avcılar, bölgeden ayrıldı. Avcıların yapılan incelemeler sonucu Erzincan’da yakalandığı ve kendilerine para cezası kesildiği belirtildi.
Konuya ilişkin HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi verdi.
“AV TURİZMİ BİR İNSANLIK SUÇUDUR”
Önergede, “Bilindiği gibi Türkiye’de avlanılmasına izin verilen yaban hayvanları, türlerine ve avlanma sürelerine göre yıldan yıla değişmektedir. Söz konusu av hayvanları Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce belirlenmektedir. Nasıl ki kaçak avcılıkla hayvanların katledilmesi kabul edilemez ise aynı şekilde bakanlığın “av turizmi” adı altında ihale açması ve bunu “popülasyon kontrolü” ile gerekçelendirmesi de asla kabul edilemez bir durumdur. Av turizmi adı altında hayvanların katledilmeleri aynı zamanda bir insanlık suçudur. Bakanlığın Türkiye faunasını belirleyecek, tür sayımını yapacak kalifiye personeli dahi yokken bu tür yasal izinlerin verilmesi geri dönüşü olmayan zararların oluşmasına ve yaban hayatın tehlikeye girmesine neden olacaktır” ifadeleri yer aldı.
Önlü’nün verdiği önergede şu sorular yer alıyor:
“-Hayvanların “spor”, “popülasyon kontrolü”, “av turizmi” adı altında katledilmelerinin önüne geçmek adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
-Av turizminin yasaklanması adına herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Av turizmi kapsamında yılda kaç yabani hayvan öldürülmektedir? Bu hayvanların türlere göre sayısı kaçtır?
-Dersim ili sınırları içerisinde hangi hayvanlar için avlanma izni bulunmaktadır?
-Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda tür sayımı yapabilecek personel sayısı kaçtır? Bu personellerin eğitim durumu nedir?
-Yılda kaç yabani hayvana yönelik tür sayımı yapılmaktadır?
-Av turizminden yılda ne kadar gelir elde edilmektedir? Bu gelir hangi amaçlar için kullanılmaktadır?
-Bakanlığınız kaçak avcılık ve “av turizmi” adı altında canlıların öldürülmesini sadece bir gelir kalemi olarak mı görmektedir?
-Son 1 yıl içerisinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüklerince av turizmi adı altında kaç ihale yapılmıştır? Bu ihaleler sonucu hangi yabani hayvanların avlanacağı belirtilmiştir?”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim