• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 24 °C

Milletvekili Önlü, Gülistan’ın akıbetini TBMM gündemi taşıdı

Milletvekili Önlü, Gülistan’ın akıbetini TBMM gündemi taşıdı
HDP Milletvekili Alican Önlü, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü İkinci Sınıf Öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin önerge veren Önlü, Gülistan’ın son görüştüğü kişi olan Zeinal Abarakov’un adli kontrol altında olmasına rağmen 6 aydır imza atmaya gitmediği yönündeki iddiaları da gündeme taşıdı.

Önlü, önergesinde, “Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere Dersim’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan ve şüpheli şekilde ortadan kaybolan Gülistan Doku’nun son görüştüğü kişi olan erkek arkadaşı Zeinal Abarakov’un adli kontrol altında olmasına rağmen 6 aydır imza atmaya gitmediği iddia edilmektedir.

İddialara göre Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun soruşturma dosyasındaki tek şüpheli konumunda olan Zeinal Abarakov’un “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçuyla 15 günde bir imza atma şartı ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldığı ancak Abarakov’un adli kontrol şartlarını yerine getirmediği, telefonuna ulaşılamadığı ve adresinde olmadığı 24 Ağustos 2022’deki emniyet tutanaklarına yansımıştır. Haberlere yansıyan bilgilere göre adli kaynakların 18 Mart’ta Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirildiği, kendisine ulaşılamadığı için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adli kontrol talebinin 3 kez ayrı tarihlerde yazı yazdığı, Alanya İlçe Emniyet müdürlüğünün ise 3 Ekim’de Zeinal Abarakov’a tebliği yazılı ve sözlü olarak aktarıldığı ifade edilmektedir. Ancak Doku’nun avukatı Ali Çimen kararın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen hala kararın uygulanmadığını belirtmektedir” ifadelerinin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1000 günü aşkın süredir kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun soruşturmasının baş şüphelisi konumunda bulunan Zeinal Abarakov’un 6 aydır adli kontrol şartlarını yerine getirmediği iddiaları doğru mudur?

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Adlî kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.” 112. Maddesi neden Zeinal Abarakov için uygulanmamaktadır?

Gülistan Doku hakkında devam eden soruşturma şu anda ne aşamadadır? Soruşturmada yeni bir bilgi, bulgu, delil veya veriye ulaşılmış mıdır?

Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde kaybettirilmesinden bir gün öncesinde Zaynal Abarakov tarafından alıkonulduğu ortaya çıkmışken Zaynal Abarakov’un ailesi hakkında neden bir soruşturma başlatılmamıştır? Zaynal Abarakov ve ailesinin olay gününe dair verdiği ifadelerin birbiriyle çelişmesine rağmen neden soruşturma bu kapsamda ele alınmamıştır? Bu kişi ve polis memuru babasını hangi güçler korumaktadır?

Gülistan Doku’nun intihar ettiği algısı üzerinden yürütülen arama çalışmalarına gösterilen özen neden cinayet şüphesi üzerinden devam ettirilmemiştir? Gülistan Doku’nun kaybettirilmesi neden bir cinayet davası olarak değerlendirilmemektedir?

Zaynal Abarakov şu an nerede yaşamaktadır? Yurt dışına kaçırıldığı iddiaları soruşturulmakta mıdır?

HABER: KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim