• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Milletvekili Önlü "GBT" konusunu Meclis'e taşıdı

Milletvekili Önlü "GBT" konusunu Meclis'e taşıdı
HDP Milletvekili Alican Önlü, "Dersim'de evinden işine gitmek isteyen bir yurttaş günde 5-6 kere GBT uygulamasına maruz bırakılmakta" dedi.

Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Alican Önlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önlü, önergesinde, "2021 yılında açıklanan nüfus sayım bilgilerine göre en düşük nüfusa sahip olan Dersim’de 83.645 kişi yaşamakta bu nüfusun 39.610 kişisi merkez ilçede yaşamaktadır.

Nüfus sayısına oranla kolluk kuvvetleri sayısının en çok bulunduğu Dersim dört bir yanı kameralarla dolu, her tepesinde bir kalekolun ve karakolun bulunduğu, yasaklı bölgeleriyle tüm girişlerinin askerler tarafından kontrol altına alındığı adeta garnizona çevrilmiş bir kenttir." dedi.

Önlü, "Kentte yapılmak istenen tüm hak arama mücadelelerinin Valilik kararıyla engellendiği Dersim’de halk üzerinde psikolojik şiddete ve işkenceye varan uygulamalar da rutine bağlanmıştır. Bu uygulamalardan biri de kontrol noktalarında yapılan aramalar ve GBT uygulamalarıdır. Kentte yaşayan herkesin ayakkabı numarasına kadar bilindiği gerçeği ortadayken kontrollerin bu kadar psikolojik şiddete ve eziyete varan düzeyde yapılması Dersim halkının tepkisine yol açmaktadır. Merkez ilçeden evine ya da evinden işine gitmek isteyen bir yurttaş günde 5-6 kere GBT uygulamasına maruz bırakılmakta, dakikalarca araçlarında bekletilmektedir. OHAL dönemini de aşan bu uygulamalarla karşı tepki koyan yurttaşlar ise tehdit edilmekte ve hakaretlere maruz bırakılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda;

1- Dört bir yanı kameralarla izlenen, her tepesinde bir kulekol ve kalekolun bulunduğu, tüm girişlerinin askerlerle kontrol alındığı, kentte yaşayan herkesin artık ayakkabı numarasına kadar bilindiği bir yerde yurttaşlara sürekli GBT ve arama yapılmasının gerekçesi nedir?

2- Bu uygulamalarla Dersim halkına psikolojik bir şiddet mi uygulanmaktadır?

3- Dersim dışında başka hangi kentlerde yurttaşlara günde 5-6 kere GBT yapılmaktadır?

4- Son 1 yıl içerisinde Dersim’de kaç GBT ve arama uygulaması yapılmıştır? Bu uygulamanın nüfusa oranı Türkiye genelinde kaçtır?

5- Dersim’de toplamda kaç arama ve kontrol noktası bulunmaktadır?

6- Arama ve kontrol noktaları sayısının nüfusa oranı düşünüldüğünde Dersim, Türkiye genelinde kaçıncı sıradadır?

HABER: KENAN KORKMAZ

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim