• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 9 °C

Milletvekili Önlü, Elektriksiz yaşayan köylülerin sorunları Meclise taşıdı

Milletvekili Önlü, Elektriksiz yaşayan köylülerin sorunları Meclise taşıdı
90’lı yıllarda boşaltılan Dersim’in Ovacık İlçesine bağlı Çayüstü Köyü’ne 2013 yılında dönen köylüler, elektriksiz yaşıyorlar.

Konuya ilişkin Meclise soru önergesi veren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “90’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmadan önce yolu, elektriği, su ve kanalizasyon olan köye, 8 yıldır tüm başvurulara rağmen elektrik hattı bağlanmaması Dersim’deki insansızlaştırılma politikalarının bir yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Dersim’in Ovacık İlçesine bağlı Çayüstü Köyü 90’lı yıllarda boşaltıldı. Köyde yaşayanlar, Elazığ ve farklı kentlere göç ettiler. Bazı köylüler, köylerine geri dönerek yaşam alanlarını oluşturmaya başladılar.

Köylüler, döndüklerinde yolların bozulduğunu, su hatlarının tamamıyla bittiğini ve elektrik bağlantısının kalmadığını görünce birçok girişimde bulundular.

Kendi imkanları doğrultusunda yaşam alanlarını oluşturan köylüler, elektrik için onlarca kez başvuru yapmasına rağmen bir sonuç alınamadı.

Konuya ilişkin Meclise soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü, “90’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmadan önce yolu, elektriği, su ve kanalizasyon olan köye, 8 yıldır tüm başvurulara rağmen elektrik hattı bağlanmaması Dersim’in insansızlaştırılması politikalarının bir yansımasıdır” dedi.

HDP’li Önlü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Dersim’in Ovacık İlçesinin Çayüstü köyüne yıllardır defalarca başvurulmasına rağmen elektrik hattı çekilmemesinin gerekçesi nedir?

Dersim’de kaç köyde ve kaç hanede hâlihazırda elektrik bulunmamaktadır?

Dersim’de şu anda kaç insan elektrik hizmeti almamaktadır?

Dersim’de yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin neden yeterli önlemler alınmamaktadır?

Elektrik kesintilerine ilişkin yeterli önlem almayan ilgili kurum ve çalışanlarına ilişkin idari soruşturma başlatacak mısınız?

Dersim’de elektrik hatları en son ne zaman yenilenmiştir? Bu hatları yer altına almak ya da sağlamlaştırmak adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Son bir ay içerisinde Dersim genelinde elektrik kesintilerine ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlara yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvuruların merkez ve ilçelere göre sayısı kaçtır?

Son bir ayda merkez ve ilçeler dâhil olmak üzere kaç elektrik kesintisi yaşanmıştır? Bu kesintilerin arıza kayıtlarına göre nedenleri nelerdir?

Elektriğin gidip gelmesinden kaynaklı cihazları bozulan vatandaşların mağduriyetlerini giderecek misiniz? Bu konuda özellikle mağdur olan vatandaşlara yönelik bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim