• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 21 °C

Milletvekili Önlü ’den GSYH için soru önergesi

Milletvekili Önlü ’den GSYH için soru önergesi
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 Yılı İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) istatistiklerinde Dersim’in son sıralarda olmasına ilişkin Meclise soru önergesi verdi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 Yılı İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) istatistiklerinde Dersim’in son sıralarda olmasına ilişkin Meclise soru önergesi veren HDP Milletvekili Alican Önlü, “Dersim’in GSYH’den en düşük payı almasının nedeni nedir? Yıllardır GSYH’den en düşük payı alan Dersim’in daha fazla pay alabilmesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Yılı İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) istatistiklerini açıkladı. İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2019 yılında İstanbul 1 trilyon 327 milyar 452 milyon TL ile en yüksek GSYH’ye ulaştı ve toplam GSYH’den %30,7 pay aldı. İstanbul’u, 395 milyar 731 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 263 milyar 38 milyon TL ve %6,1 pay ile İzmir izledi. İl düzeyinde GSYH hesaplarında son üç sırada 4 milyar 134 milyon TL ile Dersim, 3 milyar 399 milyon TL ile Ardahan ve 2 milyar 840 milyon TL ile Bayburt yer aldı.

Konuya ilişkin Meclise soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Yıllardır sistematik bir biçimde saldırı altında olan Dersim coğrafyasına yapılan yatırımlar sadece askeri ve rant odaklı gerçekleşmektedir. Kalekol ve karakollarla dört bir tarafı kuşatılan Dersim coğrafyası, maden ocakları, barajlar ve HES’lerle talan edilirken, orman yangınları ve yayla yasaklarıyla da köyler boşaltılmakta ve Dersim halkı zorunlu göçe tabi tutulmaktadır. Yapılan birçok araştırmada Dersim en yoksul kentler sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yine Dersim’in en önemli problemlerinden biri de işsizlik ve yoksulluktur. Dersim gençleri üzerinde yapılan birçok araştırmada, gençlerin işsizlik ve yoksulluk nedeniyle Dersim’de yaşamak istemediği ve ayrılmak istediği ortaya çıkmıştır” dedi.

Önlü, Hazine ve Maliye Bakanlığına şu soruları yöneltti:

1) “Dersim’in GSYH’den en düşük payı almasının nedeni nedir? Yıllardır GSYH’den en düşük payı alan Dersim’in daha fazla pay alabilmesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

2) Dersim’e son 10 yılda yapılan sermaye yatırımları ne kadardır? Bu yatırımlar neticesinde ne kadarlık bir istihdam yaratılmıştır?

3) Dersim’e son 10 yılda yapılan yatırımlar hangi alana yapılmıştır?

4) Dersim halkının yaşadığı yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin ortadan kaldırılması adına ne tür planlamalar yapılmaktadır? Bu planlamaların kapsam ve içeriği nedir?

5) İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle Dersim’den ayrılmak isteyen gençleri istihdam edecek ve Dersim’de kalmalarını sağlayacak politikalar konusunda bir çalışmanız var mıdır?”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim