• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Maçoğlu: "Munzur’da özü ve kutsallığı dikkate alınarak çalışma yapılmalı"

Maçoğlu: "Munzur’da özü ve kutsallığı dikkate alınarak çalışma yapılmalı"
Munzur Gözeleri’ne yapılması planlanan peyzaj projesi ile ilgili konuşan Maçoğlu, “Oraya dokunulmalıdır. Bu, oranın özü, kutsiyeti, Kızılbaş kültürü, doğa harikası yanı dikkate alınarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Munzur Gözeleri’ne yapılması planlanan peyzaj projesi ile ilgili konuşan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Oraya dokunulmalıdır. Bu, oranın özü, kutsiyeti, Kızılbaş kültürü, doğa harikası yanı dikkate alınarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Ovacık’ta bulunan Munzur Gözeleri’ne yapılması planlanan peyzaj projesiyle ilgili konuştu. Maçoğlu,“Oraya dokunulmalıdır. Bu, oranın özü, kutsiyeti, Kızılbaş kültürü, doğa harikası yanı dikkate alınarak yapılmalıdır” dedi.

"KÜLTÜREL VE ÇEVRESEL DERNEKLERE SORMAK GEREKİR"

“Ben de dokunulması gerektiğine inanan biriyim. Çünkü orası insan baskısı altında kalmış, yok olmak üzere olan bir yer” diye konuşan Maçoğlu şunları kaydetti:

“Orası artık öyle bir bozulmuş ki insanların gelip görüp gezebileceği bir durum bile yok. Ama nasıl değişmeli nasıl dokunulmalı konusunda kültürel, çevresel kısmına bakan, çevre dernekleri ve bilgisi olan insanlara sormak lazım. Bir tarafı inanç merkezi olabilir ama karşı tarafa da insanların gidip rahat edeceği, dinleneceği bir mekan olarak da bakmak lazım.

Kızılbaş kültürüne göre inanç merkezi ama inançsız veya Kızılbaş olmayanlar var, birçok insan oraya doğa harikası olarak bakıyor. Bizim için her ikisi de kutsaldır. Oraya doğa harikası olarak bakan için de kutsiyet vardır, inanç ritüeli olarak bakan için de bir kutsiyet vardır. Ben de oraya dokunulmasını, bir şekilde düzenlenmesini doğru buluyorum. Oranın taşları da yapılabilir, çevreyle ilgili, nasıl yapılabilirliği üzerine bir bilgim yok. Ama bence oranın kazanılması lazım.”

"ÖZÜ VE KUTSALLIĞI DİKKATE ALINARAK YAPILMALI"

Birkaç kurumdan farklı fikirler geldiğini ifade eden Maçoğlu, “Hiç dokunulmasın diyen de var, dokunulması gerektiğini söyleyen de var. Her şeyden önce Ovacıklılar orada duruyor. Oranın genel durumundan kaynaklı, düzenlenmemesinden kaynaklı gidip gelen herkes bizi eleştiriyor, bize hakaret ediyorlar” dedi.

Munzur’un bütün canlıların yeri olduğunu söyleyen Maçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akşamdan 5’ten sonra geyikler iniyor su içiyor. Biz en son istila edenleriz. Mesela burada yürüyorsunuz çamur, mutlaka bu çamurdan kurtulmanın yollarını bulmak lazım. Doğayla barışık bir şekilde yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Oraya dokunulmalıdır. Oranın özü, kutsiyeti, Kızılbaş kültürü, doğa harikası yanı dikkate alarak yapılmalıdır."

 

Hüseyin Yaşar SEZGİN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim