• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 27 °C

MAÇOĞLU

Fikri TAŞ


    Ülkemizin, seçilmiş, ilk komünist belediye Başkanı olan, Ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da ilgi odağı olan, MAÇOĞLU, Gazeteciler, gününde, gazetecileri ağırlarken, Avrupa’ya, Komünist Belediye Başkanlarının, daveti üzerine gideceklerini söylemişlerdi. Gidip gelmiş olmalıydılar.
   İlimizin de sorunları vardı. Merak etmiştim. Yoğunluğunu biliyordum. Aradım. Müsait olduğu zaman gelip görüşmek istediğimi söyledim. Buyur ettiler.
   Kadir MERKİTLE, birlikte gittik. Başkanlık ofisinin bulunduğu, kat yoğun kalabalıktı. Anlaşılan vatandaşların sorunları vardı. Onun için gelmiş olmalıydılar. Salonda dikili sütunların etrafı kitap dolu raflarla kuşatılmışlardı. Her sütun, birer kütüphaneydi. İlk kez görüyordum. Gözlerim kamaşmıştı. Kadire, ’Girme içeri, bizi görmesinler. Biraz kitaplara bakalım.’ Dedim, O, kadar okunması gereken kitaplar vardı ki, hayranlık duydum. Bir sürü yerli yabancı ünlü yazarların eserleri vardı. Çocukluğumuzda masalları çok okumuş, dinlemiştik. ANADOLU MASALLARI kitabını, geçmişi, çocukluğumu anmak için aldım.
    Özel kalem fark edinceye kadar, kitapları karıştırdık. Başkan misafirlerini kapıya kadar uğurlarken bizi kapıda karşıladı. Her zamanki gibi güler yüzlü, sıcaktı.
   ‘Avrupa’dan hoş geldiniz. Yoldaşlarınızla buluşmuş olmalısınız. Merak ettik.’ Dedik.
   Anlattı. Paris Komünist belediye Başkanını ziyaret etmiş. Bizim Komünist başkan seçildiğinde, Paris komünist belediye başkanlığından gelip ziyaret etmişler. Aynı şekilde Avusturya’nın en büyük eyaletinin, şehrin, komünist Belediye başkanlığından da Tunceli Komünist Belediye Başkanını ziyaret etmek için heyet gelmiş. Sayın Başkanda onları, ziyaret etmiş. Kendilerini hoş karşılamışlar. Bu arada özellikle Avusturya’da çokça bulunan Tuncelili hemşerileri, başkanla buluşmuşlar, özelliklede, DERSİMDEN Avusturya ya göç etmiş, Ermeni bir iş adamı, başkana özel ilgi yakınlık göstermiş.’ Projelerini, ihtiyaçlarını bize iletiniz. Gerekli yardımları yapalım .’ Demişler. İsviçre yi de ziyaret eden Başkana, büyük bir ilgi gösterilmiş. Belediyenin ihtiyacı için, gönderecekleri projeler için gerekli yardımları yapacakları, vaatlerinde bulunmuşlar. Ayrıca da, Bireysel yardımlarda bulunmuşlar.
   Avrupa’dan, yoldaşlarından, güzel izlenimlerle ayrılan Başkana hayata geçirmek istediği projeleri sorduk. Son günlerde bütün ülkede, özellikle büyük şehirlerde, belediye Başkanlarının, yoksul, alım gücü olmayan insanlar için hayata geçirdikleri UCUZ EKMEK, projelerinin benzerini, fırın açarak yapacakları, haberini sordum. Evet. ’Dedi.’ Eskiden kalma bir fırın yerimiz var. Birlikte gidip görelim .’Dedi. Gittik. Fırın yerini gördük. Belediyeye ait Parkın kenarındaki üç katlı, kütüphanenin olduğu binanın en alt katı. Geniş bir salon Eskiden kalan hamur leğenleri hala duruyor. Kurulacak fırın modern makinalarla el değmeden ekmek çıkaracak. Kurulacak fırın için gerekli malzemelerin alınması için ihale düzenlenmiş. Yakında yapılacak ihalelerle, malzemeler alınacakmış. 3 uzman fırıncı elemanla, fırın ekmek çıkarmaya başlayacakmış. Malzemelerin parası da Avrupa’dan yapılan yardımlarla karşılanacakmış. Fırının bulunduğu kocaman salon bölünecek, bir bölümünde yoksul ailelere yemek pişirilerek dağıtılacakmış. Onun hazırlıkları da yapılmaktaydı.
    Üretilen ucuz ekmek, kenar mahallelerde kurulacak büfelerde maliyetine ucuz bir şekilde satılacakmış. İhtiyaç duyulan ham maddesi unu da çevre tarım alanlarında üretilen, Ak pazarda kurulu un fabrikasından temin etmeye çalışacaklarını ifade ettiler.
   Açılışına benim de katıldığım kütüphane, üçüncü kattaydı. Onu da görmek istemiştim. Yukarı çıkarken kapının kenarında duvara asılı T.C Tunceli Valiliği Sosyal Dayanışma vakfı Başkanlığı levhası asılıydı. Başkana sordum. Gülerek, Giden, Kayyum Tuncay Vali, bizim burada ki yerlerimizi, eski hizmet binamızın tümünü, Valilik emrine cüzi bir kirayla kiralamış. Belediyenin iş yerleri, çokta ihtiyacımız var. Elimizden almışlar. Şaşkındım. Tuncay Vali, bu ile çok büyük hizmetlerde bulunmuştu. Onlarca, yıllarda yapılamayacakları Bir İki yılda yapmıştı. İlin çehresini değiştirmişti. İşsizlere ekmek kapıları açmıştı. Bu kadar güzel eserlerin yanında, bu kira işini yakıştıramamıştım. Belediyenin işlettiği kütüphane, spor salonları, engelli, bayanlar için salonlar, psikiyatri destek salonu, katılımcılarla doluydu. Sevindirici, hoş görüntülerdi.
       Başkan, her yıl yaptığı gibi bu yılda, yıllık gelir gider tablosunu ayrıntılı bir liste halinde Belediyenin ön cephesine asmış. Listeye göre Belediyenin gelir, gideri,3 Milyonluk farkla birbirini karşılayacak ölçüde. Borcu da 65 milyon lira, ağırlıklı olarak geçmişten gelen borç yükü. O, yükle, kayyum Başkan, çok güzel eserler bırakmıştı.
   Başkanı, bekleyenler, çoktu. Fazla tutmamalıydık.

    
     
   
   
   
    


  

Bu yazı toplam 4268 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim