• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 17 °C

Lise öğrencileri, “Drone ile Metal Tarama Cihazı” üretti

Lise öğrencileri, “Drone ile Metal Tarama Cihazı” üretti
Dersim’de iki lise öğrencisi, patlayıcı, silah ve mühimmat gibi metallerin havadan tespit edilmesi amacıyla "Drone ile Metal Tarama Cihazı" üretti.

 

TÜBİTAK desteğinde Malatya'da düzenlenen "48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"na katılan Namık Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Uğur Yılmaz Karataş  ve  Belkin Gölçayır’ın "Drone ile Metal Tarama Cihazı" projesi, bölge birinciliğine layık görüldü.

Projelerin, kendisinin danışmanlığında 2 öğrenci tarafından hazırlandığını belirten Elektrik ve Elektronik Teknolojisi öğretmeni Yunus Özen, “2 öğrencimizle birlikte TÜBİTAK liseler arası yarışmada  proje hazırladık .Yaklaşık 6 aylık bir hazırlama sürecimiz oldu. Bu hazırlama sonunda Malatya’da yapılan 27 Mart’ta başlayan 30 Mart’ta biten yarışmada bölge birincisi olarak  Ankara’da final yarışmasına kazanmaya hak kazandık.”dedi.

“Proje, güvenlik güçlerine avantaj sağlayacak”

Projenin güvenlik güçlerine büyük bir katkı sunacağını dile getiren Özen, “Öğrencilerimizle bu projeyi yapmamızdaki sebep güvenlik güçlerimizi menfezlerde ve yol kanarlarında veya taşlık, ulaşımı zor olan alanlarda yerleştirilen patlayıcı maddelerin patlatılması sonucu şehit verilmesinden dolayı yapmış olduğumuz bir projedir. Bu proje hassas bir şekilde yaptığımızda güvenlik güçlerimize artı bir avantaj sağlayacaktır. İnsan  eliyle askerlerin taradığı yol kenarlarındaki patlayıcıları insansız olarak Dronelerle tarayıp  harita üzerinde tespit edip o noktanın güvenli hala getirmesi için gerekli çalışmalar yürütecektir.”diye konuştu.

Proje ile ilgili açıklama yapan Uğur Yılmaz Karataş, “Yaşadığımız bölgede çok fazla can kayıpları oluyor.Yol kenarlarında bulunan patlayıcılar sivil insanlarımıza ve güvenlik güçlerimize zarar veriyor. Patlamalar sonucu sivil insanlarımız can kaybına uğruyor bizde bu ölümleri azaltmak için bu projeyi tasarladık. Daha fazla kayıp vermek istemiyoruz.”dedi.

Projenin teknik kısmı ile ilgili bilgi veren Belkin Gölçayır, “Dronemizin altına yerleştirdiğimiz metal detektör sayesinde yerin 30 cm altını görebilen algıladığı metalleri sesli titreşimli uyarılar halinde kumandayla yöneten kişiye gönderebilir. Bu projeyle yerleştirdiğimiz kamera sayesinde gördüğü metalleri 5. 8 t hızında ekrana gönderebilir ve 720 p kalitesi sayesinde de  Hd kalitesiyle kumanda eden  kişiye gösterebilir. Altına yerleştirdiğimiz metal detektör  ve bobinimiz sayesinde çalışmaktadır. Bu gelişir bir projedir ilerleyen zamanlarda Ankara’da başarı elde edersek bu proje yerin 1.5 metrenin altını göre bilir ve daha iyi tespitler yapabilir.”diye konuştu.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim