• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 20 °C

Kutsal mekan yakınlarındaki taş ocağı meclis gündeminde

Kutsal mekan yakınlarındaki taş ocağı meclis gündeminde
CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, Hozat İlçesi’ne bağlı Dervişcemal Köyü civarında yapılması planlanan taş ocağını TBMM gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle önerge veren Şaroğlu, “Tunceli ilimiz son yıllarda, doğal yaşam alanlarını hedef alan çeşitli yatırım amaçlı projeler ile gündeme gelmektedir. Enerji projeleri ve yatırım amaçlı bu tür projeler, hayata geçirildiği bölgede ekolojik denge ve doğa üzerinde geri dönüşü olmayan ağır bir tahribat yarattığı gibi bölge halkının inancı gereği kutsal saydığı Ziyaret/Ocakların da yok olmasına sebep olduğu geçmişte acı bir şekilde deneyimlenmiştir. Son olarak, Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Dervişcemal köyü yakınlarında bulunan Dervişcemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan bölgede yapılması planlanan taş ocağı projesi, bu konudaki endişeleri bir kat daha arttırmakta ve bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmaktadır” dedi.

CHP’li Şaroğlu, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Dervişcemal köyü civarında yapımı planlanan taş ocağı projesi hangi firmaya aittir? Taş ocağı projesi için ilgili firmaya ruhsat verilmiş midir? Verilmiş ise ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?

Hozat ilçesine bağlı Dervişcemal köyünde yapımı planlanan taş ocağı projesiyle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme raporları hazırlanmış mıdır? Bu konuda bölge halkını bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiş midir?

Söz konusu taş ocağı projesi, Dervişcemal Ocağı Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de kapsayan Ziyaretgah bölgesini de tehdit etmektedir. İnsanların kutsal saydığı değerlerin zarar görmesi, Bakanlığınızın kurumsal politikaları ile örtüşmekte midir? Bu konunun denetimi ve önlenmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Hükümetiniz tarafından Meclis gündemine getirilen son torba yasa ile Cemevlerinin yapım, bakım ve onarımının yapılması ve malzeme desteği sağlanması yasal güvenceye alınıyor iken Alevilerin inanç yerlerinin bu gibi projelerle hedef alınması ile amaçlanan nedir? Bir toplumun inançsal değerleri yandaş bir firmanın ticari kazancından daha mı az değerlidir?

Bir taraftan Alevilere dönük düzenlemeler yaptığınızı iddia ediyor, diğer taraftan taş ocağı gibi talan projeleri ile Alevilerin kutsal değerlerini yok ediyorsunuz. Alevi yurttaşları devlet kurumları ile karşı karşıya getirmemek adına söz konusu projeyi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim