• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Kuraklık ve enerji sorunu çiftçileri zorluyor

Kuraklık ve enerji sorunu çiftçileri zorluyor
Dersim’de dört aydır elektrik verilmeyen çiftçiler zor günler geçiriyor.

Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyünde bin 500 hektar araziye mısır, pancar, kavun, karpuz, biber ve domates eken çiftçiler 4 aydan beri elektrik aboneliği yapılmadığı için zor şartlar altında ekinlerini suluyor.

Elektrik sorunları ile birlikte kuraklık nedeniyle de zorluk yaşayan üreticiler, tarlada çalışan işçilerin ücretini ödemekte zorlandıklarını belirtiyor.

Bütün yasal prosedürleri yerine getirerek ilgili kurumlara elektrik verilmesi için girişimde bulunduklarını ifade eden çiftçiler, buna rağmen yetkililerin sorunlarına çözüm bulmadıklarını söylüyor.

Elektrik olmadığı için su motorlarıyla ekinlerini suladıklarını belirten çiftçiler, maliyetleri artmasından ötürü mağdur olduklarını belirtiyor.

Çiftçiler ve tarlada çalışanlar, elektrik ve kuraklık sorunu karşısında devletin kendilerine destek olmasını bekliyor.

kuraklik-ciftcileri-ve-calisanlari-vurdu-(1).png

Elazığ’dan Dersim’e tarlada düşük bir ücret karşılığında çalışmak için geldiklerini ifade eden çalışanlar, çiftçilerin sorununun çözülmemesi durumunda kendilerinin de mağdur olacağını belirtiyor.

Azize Çavuş, “Elazığ’dan Dersime 100 TL için geliyoruz.  Akşamları da eve gidip erkeklere yemek yapıyoruz. Hava çok sıcak ama mecbur bu işi yapıyoruz. Her zorluğu biz çekiyoruz. Burada elektrik yok su yok, sıcaktır. Kadınlar çalışmaya mecbur. İş yok, her şey Türkiye’nin başına geliyor ”dedi.

Besime Çatintaş, “Elazığ’dan Tunceli’nin Göktepe köyüne geliyoruz. 90-100 tl için buraya geliyoruz. Bu kadar yol geliyoruz ve bu eziyeti çekiyoruz. Büyük sıkıntı yaşıyoruz, elektrik yok su yok. Kuraklık var, her taraf kupkuru, çiftçilere eziyet oluyor, onlar kazanç elde etmeyince bizde zor durumda kalıyoruz. Hepimiz sıkıntı içindeyiz ”diye konuştu.

kuraklik-ciftcileri-ve-calisanlari-vurdu-(4).png

Ailesi ile birlikte zor koşullarda tarlada çalıştığını gözyaşları içinde ifade eden 16 yaşındaki Dilan Koç “2 yıldır çalışıyorum. Gelirim yok, abim yanımızda yok. Annem zor durumda, bu sıcağın altında çalışmak çok zor. Sabah 4 de çıkıp geliyoruz akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Abim cezaevinde para istiyor. Çiftçiler sıkıntı yaşayınca bizde yaşıyoruz”dedi.

kuraklik-ciftcileri-ve-calisanlari-vurdu-(2).png

Uzun yıllardan beri bölgede tarım yaptığını ifade eden çiftçi, Muhlis Kaya, “Bu yıl su yok, bir şey yok durumumuz iyi değil. Bize elektrik verilmiyor. Tarım Müdürlüğü bize sıkıntı çıkarıyor. Bu yıl ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devlet bize yardım etsin, elektrik aboneliğimizi versin. Su olmadığı için aboneliğimizi vermiyor zorluk çıkarıyor. Burada tarım yapıyoruz 20-30 insan çalışıyor bu insanların ücretini vermekte zorlanıyoruz”şeklinde konuştu.

Resul Erkas, “Diyarbakır’dan Tunceli Göktepe köyüne geldim. Burada 1000 dönüm tarla kiralayıp ektik. Mısır ve pancar ektik. Bu sene buralarda kuraklık var. Ne kar yağdı ne yağmur yağdı. Bundan dolayı tarlamızı sulamak için mazot almamız gerekiyor ki barajdan su çekip tarlamızı sulayalım. Bununla birlikte bize elektrikte lazım. Tunceli il Tarım Müdürlüğüne başvurduğumuzda size elektrik veremeyiz diyorlar. Biz devletten destek bekliyoruz. Bize yardımcı olsunlar ki bizde tarlamızı ekip biçelim. Zaten burada 20-30 insan çalışıyor. Buradan hükümete ve tarım il müdürlüğüne sesleniyoruz bize elektrik verin ki tarlamızı ekip biçelim”dedi.

Haber: Kenan Korkmaz

kuraklik-ciftcileri-ve-calisanlari-vurdu-(3).png

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim