• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 12 °C

Koyun ve kuzuların duygusal buluşması

Koyun ve kuzuların duygusal buluşması
Dersim’de tarım ve hayvancılık kırsal kesimin temel geçim kaynağı. Her yıl bu dönemler kuzu ve koyunların duygusal buluşması gerçekleşiyor.

Dersim’de kuzular baharın gelmesiyle birlikte anneleriyle buluşmaya başladı.

Bahar aylarıyla birlikte yaylalarda beslenmeye başlayan koyunlar gebeliğin ardından kuzularını doğurmaya başladı. Dünyaya gözlerini yeni açan kuzular süt veriminin artması için annelerinden ayrı tutuluyor.

Ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere anneleriyle bir araya geliyor. Buluşma saatinin yaklaşmasıyla koyunlar dışarıda kuzular ise ağıllarda melemeye başlıyor. Kapının açılmasıyla birlikte anne ve yavrular birkaç dakika içinde ses ile kokuları sayesinde birbirlerini buluyor. O anlar ise renkli ve duygusal görüntülere sahne oluyor.

Kuzuların anneleriyle buluşmasından ötürü mutlu olan hayvan sahipleri, bu sayede işin zorluğunu ve yorgunluğunu unuttuklarını söylüyor.

Kuzuların doğumunun baharın gelişini müjdelediğini ifade eden Günay Acım, “Her yıl baharın gelişiyle birlikte koyunların kuzuların buluşmasını görüyoruz. Bizde bu sevinci yaşıyoruz.  Tabi ki bu işin zorlukları var. Yılın 12 ayı çoban tutmak zorunda kalıyoruz. Eskiden aileler kalabalıktı buna gerek yoktu. Keşke insanlar bu işi yapmaya devam etse iyi olur, işsizlikte önlenmiş olur”dedi.

Yıllardan beri hayvancılık yaptığını ve her baharda bu buluşmaya tanıklık ettiğini ifade eden Seray Doğru  ise “Şubat ve mart aylarında kuzularımız doğuyor. Günde iki kez anneleri ile buluşturuyoruz. Bütün kuzular annelerini kokusuyla, sesiyle ve hissederek buluyor. Biz bu şekilde bırakıyoruz annelerini tanıyorlar. Biz bu mesleği seviyoruz bu meslek keyiflidir. Bu hayvanların etinden, sütünden ve yününden faydalanıyoruz ”diye konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü

kuzularin-duygusal-bulusmasi-(1).jpgkuzularin-duygusal-bulusmasi-(3).jpgkuzularin-duygusal-bulusmasi-(5).jpgkuzularin-duygusal-bulusmasi-(6).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim