• BIST 9524.59
  • Altın 2486.089
  • Dolar 32.5092
  • Euro 34.7168
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 15 °C

Kocaeli Dersimliler Derneğinden festival yasağı tepkisi

Kocaeli Dersimliler Derneğinden festival yasağı tepkisi
Kocaeli Dersimliler Derneği, Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin OHAL’e dayandırılarak yasaklanmasına tepki gösterdi.

Kocaeli Dersimliler Derneği’nde yapılan açıklamada konuşan Dernek Başkanı Ruhi Çelik, “Munzur’un kıyısında şiir okuyup türkü dinleyeceğiz, atalarımızın mezarlarını ziyaret edip dua edip anacağız. Doğamızı insansız, insanımızı doğasız bırakmayacağız” dedi.

17’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivaline Tunceli Valiliği tarafından koyulan yasağı tanımadıklarını ifade eden Çelik, kayyımın geleneği tekrarladığını ifade etti. Tunceli Valiliğinin 17. Munzur Kültür ve Doğa festivalini yasaklamaya karar verdiği gün olan 15 Temmuz’da vatandaşların ülke çapında sokaklarda olduğunu hatırlatan Çelik, “Festivalimizin yasaklanmasıyla aynı gün devlet, ülkenin her tarafında vatandaşı sokaklara çağırmış, iletişimden haberleşmeye, yiyecekten içeceğe kadar her şeyi hepimizin verdiği vergilerden oluşan bütçeden karşılamıştır. Kendisinin düzenlediği açık alan etkinliklerin de bu kitlelerin güvenliğini alabilen devlet, Dersim halkının 16 yıldır tekrarlanan ve tek bir insanın burnunun kanamadığı, barışçıl ve her tür mali giderini gönüllülük esasına dayanarak demokratik kurumları üzerinden karşıladığı şenliği güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştır. Ama Dersim halkı 15 yıldır önüne gelenin ‘aldattığı’ bir iktidarın kendisini aldatan olmasını kabul edemeyecek düzeyde farkındalık içindedir” dedi.

"Dersim halkı 40 yıldır sıkıyönetim ve OHAL cenderesinde nefessiz bırakılmaya ‘yeter’ derken bunu bile insan olan ve insanı anlayan herkesin anlayacağı sanat tadında bir dil ve üslup olan festivalle yapıyorsa, bundan duyulan korkunun sebebini anlatması gereken de yasak koyanlardır” diyen Çelik, festivalin Dersimlilerin yaşamında bulduğu anlama da şöyle dikkat çekti: “Köyleri yakılmış, yerinden yurdundan edilmiş yasak, sürgün ve tehditle Dersim dışında yaşamaya zorlanmış on binlerce kardeşi ve doğaseveriyle buluşmayı festivallerle ve şenliklerle yapan bu halka destek vermeyen bir devletin, yurt ziyaretine getirmiş olduğu bu yasağı kabul etmiyor, kınıyoruz ve geri alınmasını bekliyoruz. Ölüsünün mezarına su dökmek, kutsal bildiği mekânlarda birer mum yakmak; anne babanın evladına, evladın anne baba ve yakınlarına duyduğu özlem ve hasreti gidermek için yılda bir kez yapılan Kültür ve Doğa festivalini sabırsızlıkla beklemek... İşte festivalin Dersimli’nin yaşamındaki anlamı budur ve bu buluşmaya getirilen yasak tamı tamına zülümdür."

 

Yasaklanan festivali yapacaklarını belirten Çelik, “Biz en başta ülkemizin metropollerinde yaşayan Dersimli ve Dersim dostları olarak bu yasağı kabul etmiyoruz. OHAL bahane edilerek yasaklansa da, 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali yapılacakmış gibi 27/30 Temmuz tarihleri arasında Dersim’de olacağız. Kutsal mekanlarımızı ziyaret edip mumlarımızı yakacağız, Munzur’un kıyısında şiir okuyup türkü dinleyeceğiz, atalarımızın mezarlarını ziyaret edip dua edip anacağız, Doğamızı insansız, insanımızı doğasız bırakmayacağız. Dersimde büyük kucaklaşmayı sağlamak için Dersimlileri bir seferberlik fikri ile festivali sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim