• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 15 °C

Kilise ve kaya mezarları tahrip ediliyor

Kilise ve kaya mezarları tahrip ediliyor
Hozat ilçesinde bulunan kilise ve kaya mezarları yeterli önlem alınmadığı için defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Hozat ilçesine bağlı Kalecik köyü ve Gökçek mezrası bölgesinde bir kilise ve  Urartular döneminden kaldığı tahmin edilen 13 adet kaya mezarlarının tespit edilmesi üzerine  Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından çalışma başlatıldı. 2014 yılında bu bölgeyi 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine rağmen definecilerin bölgedeki tahribatı bitmedi.

Kalecik köyünde bulunan Kilise’nin zaman zaman samanlık olarak kullandığını belirten vatandaşlar bu kilisenin ve kaya mezarlarına daha fazla önem verilerek korunmasını istiyor.

Kilise ve kaya mezarlarının Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescillenmesinin sevindirici olduğunu belirten vatandaşlar,  defineciler karşısında yeterli önlem alamadıkları için tarihi yerlerin yağmalandığını belirtti.

Köylerindeki Kilise’nin bölgede ayakta kalan tek kilise olduğunu  söyleyen Vedat Yıldız, "Bölgede ayakta kalan tek kilise, fakat gördüğünüz gibi define avcıları tarafından iç kısmı ve dış kısmı tahrip edilmiş durumdadır. Biz, yetkililer ve resmi kurumlar tarafında bu yerlerin koruma altına alınmasını istiyoruz.Bu bölgede tarih yatıyor her taraftan insan kemikleri çıkıyor.Buradaki tarihe sahip çıkılmasını istiyoruz." dedi.

Urartular döneminden kaldığı tahmin edilen ve Gökçek mezrasında bulunan  kaya mezarları, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesinin ardından yine definecilerin tahribatından nasibini almış  yerler arasında yer alıyor.

Hozat ilçesinde bir çok tarihi eser bulunduğunu ifade eden Sinan Yeşil ise, "Şu anda gördüğümüz kaya mezarları burası Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tescillense de koruma altına alınmış olsa da, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için küçük çapta tahribata uğramıştır. Buradaki gerekli araştırma ve incelemenin yapılıp turizme kazandırılması ve yeterli öneminin anlatılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Haber-Anıl Yüksel (Özel Haber)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim