• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 15 °C

KHK ile ihraçta örgüt bağı bulunmadı

KHK ile ihraçta örgüt bağı bulunmadı
Dersim’de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden ihraç edilen 18 kişi hakkında açılan soruşturmada kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi.

Dersim’de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışan 18 kişi KHK ile ihraç olduktan sonra haklarında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmada herhangi bir örgüt üyesi olmadıkları ortaya çıkarken, kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi. Kararı değerlendiren mağdurların avukatlarından Dersim Barosu Başkanı Barış Yıldırım, “KHK ile kamu görevinden çıkarılan tüm personelin yoksun kaldıkları yasal hakları da ödenerek derhal göreve iade edilmeleri gerekmektedir” dedi.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL sonrası KHK’lerle yurt genelinde binlerce kişi ‘terör örgütü üyesi’ olduğu iddiasıyla ihraç edildi. Dersim’de de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışan 18 kişi önce açığa alındı. Kısa bir süreden sonra 06.01.2017 tarihinde yayımlanan 679 sayılı KHK ile ihraç edildiler. 18 kişi suçsuz olduklarını ispat edebilmek için yerel mahkemelere başvurmadılar. Ardından kurulan OHAL komisyonuna itiraz ettiler. Bu süre içinde 8 kişinin işe iadesi gerçekleştirildi.

BİR YIL SONRA KARAR VERİLDİ

İhraç edilen 18 kişi hakkında kurumları Tunceli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 09.01.2017 tarihinde savcılığa ihbarı üzerine soruşturma açıldı. Aradan geçen bir yılın sonunda Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 18 kişiye ilişkin yapılan soruşturma sonucunda “...Şüphelilerin açık kaynaklarına ilişkin yapılan araştırmada suç unsuru teşkil eden bir içerik bulunamadığı, herhangi bir beyan, bilgi belgeye rastlanılmadığı tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde şüpheliler hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında yeterli değil elde edilemediği...” şeklinde ifadelerle ihraç olan kişilerin bir örgüt üyesi olmadığı, “...Beraatle sonuçlanacağını değerlendirdikleri eylemleri dava konusu yapmamaları...” ifadeleriyle kovuşturmaya gerek kalmadığına dair karar ilgililere tebliği edildi.

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

O tarihte ihraç edilenlerden biri olan ve o dönem KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Genel Merkez Yöneticiliği yapan Hıdır Demir ile yaşanan bu durumu konuştuk. Ülkede ilan edilen OHAL’den KESK’in de nasibini aldığını söyleyen Demir, “O gün de haklı olduğumuzu, hükümetin uyguladığı bu uygulamaların kanun dışı olduğunu, insan haklarına aykırı olduğunu, KESK dışında herhangi bir örgüte üye olmadığımızı belirtmiştik. Ancak hukuksuzlukta, adaletsizlikte ısrar edenler bizi duymamaya, görmemeye devam ettiler. Bugün elimize geçen belgede de ifade edildiği gibi herhangi bir örgüt üyesi olmadığımız geç de olsa ortaya çıkmıştır” dedi.

‘İNSANLAR PSİKOLOJİK SIKINTILAR YAŞADILAR’

Ancak ihraç edildikten sonra yaşamlarını idame ettirmekte zorlandıklarını belirten Demir,  “İhraç edilenler açlığa terk edilmek istendi. Ben de diğer ihraç edilen binlerce insan gibi bu uygulamadan nasibimi aldım. İnsanlar ekonomik sıkıntılar kadar psikolojik sıkınlar ile de yıprandı. Bazı illerde çeşitli intiharlar yaşandı bu süreçte, ilimizde de psikolojik sıkıntılar yaşayıp, psikolog desteği alan arkadaşlar oldu. Hayatlarında hiç yapmadıkları işleri yapmaya başladılar. Doğal olarak bir çok zorluk yaşandı ve halen yaşanıyor” dedi.

‘BUNCA YIKINTININ HESABINI KİM VERECEK?’

Yaşanılan süreçte ciddi hak mağduriyetleri yaşadıklarını dile getiren Demir,  şunları söyledi: “Tebliğ edilen yazıda suçsuz olduğumuz ortaya çıkmıştır. Bu durum eminim ki ihraç edilen binlerce kamu emekçisi arkadaş için geçerlidir. Şimdi ben soruyorum bunca yıkıntının hesabını kim verecek.”

İHRAÇLARIN GÖREVE İADE EDİLMESİ BEKLENİYOR

Mağdurların avukatlarından Dersim Baro Başkanı Barış Yıldırım, “Bu verilen kararla birlikte kanun hükmünde kararnamenin içeriğinin, gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu. Bundan sonra ki süreçte anayasanın 15. maddesi uyarınca masumiyet karinesi nazara alındığında ve başsavcılığın bu verilen karar gerekçesi değerlendirildiğinde KHK ile kamu görevinden çıkarılan tüm personelin yoksun kaldıkları yasal hakları da ödenerek derhal göreve iade edilmeleri gerekmektedir” dedi.

Ergin TEKİN

 

      

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim