• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 20 °C

Khalo Gağan’ kutlamasına yoğun ilgi

Khalo Gağan’ kutlamasına yoğun ilgi
Almanya’da Berlin Dersim Kültür Cemaati tarafından düzenlenen Khalo Gağan Şenliği, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

whatsapp-image-2018-12-26-at-19.52.50.jpegwhatsapp-image-2018-12-26-at-19.53.09.jpegwhatsapp-image-2018-12-26-at-19.53.10-(1).jpegwhatsapp-image-2018-12-26-at-19.53.11.jpeg

Daha çok Dersim, Erzincan, Bingöl, Sivas, Varto ve Elazığ kentlerinde yaşayan Alevi vatandaşları tarafından bilinen ve Ocak ayının başında kutlanan Khalo Gağan Şenliği, Almanya'da yaşayan bölge insanı tarafından da yaşatılıyor.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) üyesi Berlin Dersim Kültür Cemaati kurulduğu 1993 yılından itibaren, düzenli olarak kutladığı Gagan kutlamasına bu yılda büyük bir ilgi vardı. 
Khalo Gağan Şenliği'ne, Berlin Alevi Toplumu Başkanı Numan Emre, ikinci Başkan Yemliha Koç, Berlin Alevi Toplumu İnanç Kurulu Başkanı Burhan Aydemir, Ressam İbrahim Coşkun, Sanatçılar Kemal Kahraman, Maviş Güneşer, Pinar  İmam Özgül ve Mannheim´den X.Celker katıldı.
Moderatörlüğünü Sevgi Halat’ın yaptığı programda, Pir Seyit Ali Çiçek ‘Gagan’ geleneği hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Dernek yönetiminden Kemal Uzundağ,  Berlin Alevi Toplumu Başkanı Numan Emre ve Arap Alevileri Berlin Birliği Başkanı Nadiye Dağ’nda bir konuşma yaptığı etkinlikte  araştırmacı  Cemal Taş, “Khal´ın Ölümü” adlı belgeselini sunumunu yaptı.
Etkinliğe katılan Bilgi Üniversitesinden Prof. Bülent Bilmez de Gagan hakkındaki konuşmasının ardından Dersim Berlin Korosu ve sanatçı Müslüm Arslan Kırmancki/ Zazaca müzik programı sundu. Khal u Fatikê’nin davul ve zurna eşliğinde izlenilmesinin ardından halaylar çekildi.
Dersim – Berlin Resim gurubun resim sergisinin gezilmesinin ardından dernek tarafından niyazlar dağıtıldı yemek ikramında bulunuldu.
Etkinlik ile ilgili açıklama yapan Berlin Dersim Cemaati’nin kurucu üyelerinden Kemal Karabulut, “Bir toplumu yaratan, onu tanıtan veya ayakta kalmasını sağlayan yegane şey, o toplumun maddi ve manevi değer yargılarıdır. Toplumun sahip olduğu değer yargıları kısa bir zaman dilimi içinde meydana çıkamaz. Tersine bunlar, oldukça uzun, karmaşık ve bir dizi tarihi süreçlerden geçerek şekillenir ve Kültür dediğimiz bir bütünlüğe erişirler. Dil, giyim-kuşam, sanat, yerleşme-barınma, yeme-içme, düşünce, inanç-ibadet, gelenek ve görenekler; kısacası tüm bu maddi ve manevi kolektif değerler bir toplumu oluştururlar. Ve toplum sahip olduğu bu sistem sayesinde yani adına kültür denen o bütünlüklü kimlik sayesinde diğer toplumlardan ayrışır ya da bununla kendini yaşatır yani var eder. Demek ki, bir toplumun tarihi, o toplumun sahip olduğu kültürel doku ve kodlardan ayrı tutulamaz. Bu anlayışımızla diğer tüm kültürel değerlerimiz gibi Gağan bayramımızı da yasatmayı en önemli görev ve sorumluluğumuz olarak görmeye devam edeceğiz”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim