• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

KESK Heyeti: Dersim’de yanan insanlığımızdır

KESK Heyeti: Dersim’de yanan insanlığımızdır
KESK Heyeti, Dersim’deki orman yangınlarına ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Merkezi’ ve şubelerinden gelen heyet, Dersim Bali Deresi mevkiinde yangına ilişkin izlenimde bulundu. Sonrasında Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştiren heyet, yetkililere orman yangınlarına müdahale etme çağrısında bulundu. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü katıldı. Açıklamayı okuyan Genel Merkez Sekreteri Ramazan Gürbüz, şunları kaydetti:

“Bugün aynı zamanda 1 Eylül Dünya Barış Günü! Bu vesileyle halklarımızın ve emekçilerin 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutluyor, dünyada ve ülkemizde eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşaması için bir başlangıç olmasını umuyor, diliyorum.

Böylesi bir günde Dersim’de bulunmak anlamlı olduğu kadar içinden geçtiğimiz süreci sembolize etmesi açısından da önemli. Dünya Barış Günü’nü çatışmaların alabildiğine şiddetlendiği, baskıcı ve güvenlikçi politikaların toplumu nefes alamaz bir sarmalın içine soktuğu ve bu politikalar nedeniyle doğanın da ağır tahribata uğradığı bir ortamda karşılıyoruz. HES’ler ve doğanın şirketlerin talan alanına dönüştürülmesi politikaları nedeniyle yaşanan sel felaketlerinden sonra şimdi de orman yangınlarına tanık olmaktayız. Sadece üyelerimizden gelen talebin gereği olarak değil aynı zamanda KESK ilkelerinden olan ekoloji mücadelesinin gereği olarak bağlı sendikalarımızın MYK üyeleriyle birlikte bugün buradayız.”

“BİZLER DERSİM HALKININ, EMEKÇİLERİNİN SESİ OLACAĞIZ, SESLERİNE SES KATACAĞIZ”

“Dersim’i çevreleyen ormanlar bir aydan fazladır yanıyor. Burada yaşayan, görev yapan üyelerimizden ve ildeki demokrasi güçlerinden bilgiler aldık. Yaşanan örtü altı yangın değil açık ve yaygın yangınlardır. Buna rağmen hükümet ve buradaki idarecilerin “güvenlik” nedeniyle müdahale etmediği iddiası ciddidir” diye konuşan Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu suçtur. Sadece dünyayı yaşanılır kılan doğaya karşı değil aynı zamanda insanlığa karşı suçtur. Yerel idareciler ortada bir suç olduğunu biliyor olmalılar ki, gelen heyetlere de çeşitli zorluklar ve engellemeler çıkarıyorlar. Dersim’deki idareciler yangınlara dair herhangi bir sesin çıkmaması için anayasada, kanunlarda karşılığı olmayan yasaklara başvuruyorlar.Boşuna uğraşmasınlar. Bizler Dersim halkının, Dersim emekçilerinin sesi olacağız, seslerine ses katacağız.

Ege’de, Karadeniz’de, Çukurova’da, yakın zamanda Yunanistan’da çıkan yangınlar nasıl ciğerimizi dağladıysa Dersim’de çıkan yangınlar da ciğerimizi dağlıyor, bizi nefessiz bırakıyor. Nasıl oralarda çıkan yangınlara karşı tepkimizi ortaya koyduysak ve dayanışma ilişkileri geliştirmeye çalıştıysak, Dersim’de söndürülmeyen, hatta söndürülmesi engellenen yangınlara karşı da sesimizi yükselteceğiz, söndürülünceye ve gerekli tedbirler alınıncaya kadar da tepkimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

“YANAN SADECE AĞAÇLAR DEĞİL; İÇİNDEKİ CANLILAR, YÖRE HALKININ DEĞERLERİDİR”

Gürbüz, “Yanan sadece ağaçlar değil, içindeki canlılardır, yöre halkının kutsal mekânlarıdır, değerleridir ve tarihimizdir” diyerek şöyle çağrıda bulundu:

“Ormanlar her türlü güvenlik kaygısının ötesinde korunmalı ve büyütülmelidir. Bu aynı zamanda Anayasanın 169. Maddesinin gereğidir. Bilinçli çıkarılan yangınların ceza yasalarımızda da ağır suç kapsamına alındığını hatırlatmak istiyoruz. Anayasamıza göre orman yakanlar özel ya da genel af kapsamına dahi alınamazlar.

Bu nedenle sadece Dersim’de değil nerede ve hangi gerekçeyle yapılmış olursa olsun orman yangını çıkartanlar hakkında derhal yasal işlem yapılmalıdır.

Bizlerin vergisiyle alınan yangın söndürme helikopterleri ve diğer araçlar bugün kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak! Buradan yetkililere sesleniyoruz; insanlığa karşı suç işlememek için devam eden yangınlara derhal müdahalede bulunun. Orman yangınlarına karşı gerekli tedbirleri alın.”

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim