• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 7 °C

KESK Dersim Şubeler Platformu: Orman yangınlarına müdahale edilsin

KESK Dersim Şubeler Platformu: Orman yangınlarına müdahale edilsin
KESK Dersim Şubeler Platformu, Dersim’de son günlerde meydana gelen orman yangınları ile ilgili açıklama gerçekleştirdi.

KESK Dersim Şubeler Platformu adına açıklamayı yapan Özcan Gürtaş, “Dersimde günlerdir ormanlarımız yanıyor, ormanlarımızla beraber yaşam alanlarımız ve doğamız yok ediliyor. Yapılan operasyonlar nedeniyle çıktığı belirtilen yangınlara, güvenlik gerekçesi ile başından itibaren müdahale edilmemesi, vatandaşlar tarafından da müdahale edilmesine izin verilmemesi yangınların her geçen gün genişleyerek devam etmesine neden oldu! Ne gerekçe ile olursa olsun çıkan ve söndürülmediğinden her geçen gün daha da genişleyen bu yangınların söndürülmemesi kabul edilemez! Unutmamak gerekir ki insanlar yaşadıkları doğa ile vardır ve başta insanlar olmak üzere tüm canlılar için en temel haktır ‘Yaşam Hakkı! Bu yangınlarla Dersim sadece insanlar için yaşanılamaz hale getirilmekle kalmıyor, aynı zamanda doğada yaşayan diğer canlıların yaşam alanı ve hakları yanı sıra pek çok endemik bitki türü de yok ediliyor.”dedi.

Orman yangınlarına güvenlik gerekçe gösterilerek söndürülmemesinin doğada ciddi tahribat yarattığına dikkat çeken Gürtaş, “Ayrıca yangın çıkan bölgelerin ağırlıkta mera alanları olması üretimin de engellenmesi anlamına geliyor. Yangınlara müdahale edilmemesi ciddi bir şekilde yaşanacak doğa tahribatının yanı sıra bu yangınların devamının gelmesinin de önünü açacaktır. Ayrıca güvenlik gerekçe gösterilerek bugüne kadar müdahale edilmeyen ve müdahale edilmesine de izin verilmeyen yangınlar, akıllara ‘baraj ve HES’ler ile tehdit altında olan Dersim Coğrafyası şimdi de yangınlar ile mi yok edilmek isteniyor?’ sorusunu getiriyor! Yoksa işimiz, ekmeğimiz, ,iş güvencemiz derken sıra yaşam alanlarımızda mı? Ayrıca Dersim’in dört bir tarafında günlerdir orman yangınları devam ederken bakanlıkta yangınlara ilişkin herhangi bir kaydın bulunmaması da anlamlıdır.”diye konuştu.

Yetkililerin bir an evvel orman yangınların söndürülmesi için harekete geçmeye çağıran Gürtaş, “Yapılan operasyonlar sonucunda çıkan yangınların söndürülmesinde sorumluluk birinci dereceden o ilin mülki amirlerinin aittir. Bu yüzden de sorumlu kurumlar, biran önce yangına müdahale etmek konusunda harekete geçmelidir. Günlerdir milli park ilan edilen Munzur Vadimiz ve dağlarımızın dört bir yanı yanıyor. Devlet yetkililerine çağrımızdır:  operasyon ve güvenlik kaygıları bir kenara bırakılıp bu yangınlara bir an evvel müdahale edilmelidir. Yangın söndürmeye çalışan köylülere engel olunmamalı gerekli kolaylık sağlanmalıdır.”şeklinde konuştu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim