• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 10 °C

KATLİAM BAŞLAMIŞTIR

Fikri TAŞ

  Endemik, başka yerde bulunmayan türleri barındıran DERSİM DOĞASINDA katliam başlamıştır.
   Telefonuma atılan görüntülerde, DERSİM Halkının kutsalı DÜZGÜN BABA Ziyaretinin bulunduğu, kurbanların kesildiği, yerde, dizili yabancı plakalı arabaların görüntüleri. Görüntülerin, altında da yapılan açıklamada, Düzgün Baba ziyaretinin çevresi, mekânı sayılan, KIL Köyü çevresindeki alanda,  doğa katliamı yapmak isteyenlerin, sıra, sıra, dizili arabalarının görüntüleridir. ’ Diye yazıyordu.
   İzin alan doğa katilleri, DERSİM Halkının kutsalı, DÜZGÜN BABA ziyaretinin, çevresine sığınmış. Oraları, mesken edinmiş, yaşam alanı seçmiş, KINALI KEKLİKLERİ, katletmek için gelmişler.
  Bizim doğayı korumakla sorumlu, DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR Müdürlüğü, Onlara engel olmamışlar.  Merkez Av Komisyonunun, aldığı karara uymak, zorundalarmış. Burası halkın kutsal saydığı alanlardır. Bu kutsal alanlarda, cana kıymak suçtur. Yasaktır. Diyemiyorlarmış.
    Doğayı korumakla sorumlu kurumun yetkilisi ile görüştüm. Kutsal bir mekânda, doğa katliamına, nasıl izin verirsiniz.’ Dedim. ‘Merkez Av Komisyonunun aldığı bir kararla adı geçen bölge, av yapılabilir serbest bölge olarak kararlaştırılmıştır. Ellerinde izin belgeleri olan avcıları engelleyemeyiz. Biz, sadece kuralara uyup uymadıklarını, izin belgeleri olup olmadıklarını kontrol edebiliriz.’ Diyordu. Avcılık kurulu, katliamı serbest bıraktığı bölgenin, kutsal bir mekân olduğunu, Alevi inancında doğanın kutsal olduğunu, doğadaki canlılara kıymanın günah olduğunu bilemezdi. Bu özellikleri, yörenin, ilin, sorumlu kurumu, bilmiş olmalıdır. Vaktinde itirazını yapıp, o, bölgenin katliama, açılmasına engel olmalıydı.
      Haberleri olup, bölgeye giden doğayı koruma ekipleri ,’Arkadaşlar, izin belgeniz olsa bile, burası kutsal bir mekândır. Yasak bölgedir. Sayın Valimizin, haberi yoktur. Ama yine de haberleri varmış gibi, ’Vali Beyin emridir. Burada avlanmak yasaktır. Lütfen bölgeyi terk ediniz.’ Diyememişler. Doğa katillerinin kurallara uyup uymadıklarını, kaçar tane Kınalı Keklik katlettiklerini, kontrol etmişler. İçlerinden birinin, belirlenen sayıdan fazla katletmiş. Olduğunu tespit etmişler. Onun hakkında tutanak tutmuşlar.
   Katliama seyirci kalmayan, köylü vatandaşlar, doğa katillerinin karşılarına dikilmişler.’ Burası kutsal bir bölgedir. Burada av yapamazsınız. Buna biz izin veremeyiz, Alanı terk ediniz.’ Demişler. Avcıları, o bölgeden uzaklaştırmışlar.
   Dağ keçileri de, DERSİM Doğasının, zenginliği, güzelliği, kutsalıdırlar. İnançlarda ANAFATMANIN, keçileridir. DERSİM Halkının inancında, Dağ keçilerine kıyılmaz. Yıllarca, yazılarımla, doğrudan müdahale ederek, dile getirerek, dağ keçilerinin korunmasına destek olduk. Yine bir yıl, onları, av kurulunun izniyle katletmek isteyenlerin katletmelerine, kamuoyunun ortak tepkisi ile izin verilmedi. İzin, iptal edildi.
   Kınalı keklikler, DERSİM doğasının süsüdür. Güzelliğidir. Zenginliğidir. Onları seyretmeye, dinlemeye doyulmaz. Onlara kıymak, onları katletmekten haz duymak, insani değerlerle örtüşmeyen sadistliktir. Vahşettir. Onların etini yemekte, yamyamlıktır. Geçmiş yıllarda, Elâzığ’dan gelip ÇEMİŞGEZEK ilçemizde kınalı keklikleri katledenler, emniyet kontrol noktalarında çuvallar dolusu, katlettikleri kınalı kekliklerle yakalanmışlardı. Katlettikleri kınalıları, Elâzığ’daki pavyonlara, meze yapmak için götürüyorlardı.
   Yazıyı yazarken, duyarlı bir doğasever aradı. Ünlü piknik alanımız HALBORİ GÖZELERİNİN çevresinde, yanlarında av köpekleri ile dolaşan silahı avcıların, görüldüğünü söylüyordu. Söylediği bölge milli parka alanıydı. Millî park alanında, avlanmak kesin olarak yasaktı. Üstelik Karakolun çevresi bir alandı. Yasak bölgede, izinsiz avlanmak isteyen, silahlı adamların geçişlerine, karakol izin vermemeliydi. Doğa koruma ekipleri, bu kaçakları, tespit edip yakalamalı, bölgeden uzaklaştırmalıdırlar.
  Doğa, doğanın zenginliği, yaşamın, olmazsa, olmaz, kaynağıdır. İnsanlığın giderek, çoğalmasından, yayılmasından dolayı, daralan dünyada, doğada, azalan, hatta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan doğa türlerine, güzelliklerine, sahip çıkmak, içindeki renklerle birlikte, korumak, insanın, insanlığın, görevi,  olmalıdır.
   Günümüz dünyasında, avcılık, doğayı, yaşamı, katletmektir. Vahşettir.
    İzin verilmemelidir.
      
  

Bu yazı toplam 6966 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim