• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Kahraman Kardeşler konser verecek

Kahraman Kardeşler konser verecek
Metin ve Kemal Kahraman kardeşler, 16 Nisan'da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde sahne alacak.

Yurt içi ve yurt dışında birçok konser veren ve çok sayıda albüm, film müziği, belgesel projelerinde yer alan Kahraman kardeşler, Deniz Koydum Adını, Meyman, Dewrano, Xece gibi sevilen şarkılarının yanı sıra, tematik albüm repertuvarlarıyla da, 20 yıllık bir müzik hayatını geride bıraktı.

İLK ALBÜM ‘93

1993’te Deniz Koydum Adını, 1995’de Renklerde Yaşamak, 1997’de Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor, 1999’da Ferfecir, 2000’de Sürela, 2002’de Meyman, 2006’da ÇeveréHazaru, 2011’de Saé Moru/Şahmaran ve 2013’te de, bir film müziği albümü olarak, Oğul'u yayınladılar.

1997 yılında yayınladıkları Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor isimli dokumanter albüm, bölgenin otantik müziğini yaşlıların kendi ağzından aktarmasıyla, hem bir müzik albümü, hem de, belge niteliği taşımaktadır. Albüm, Zazacanın özellikle genç kuşak sanatçılar arasında yeniden fark edilmesinde de, etkili oldu.

2000 yılında, Sürela albümü yayınlandı. Aynı yıl, Dersim halk müziği ozanlarından Zeynel Kahraman ve torunları Ercan Kahraman / Deniz Yıldırım ikilisiyle, Hozat bölgesi ağıtlarını ve düğün müziklerini örnekleyen "Melem Tıya" ve "Davul Gırnata" albümlerini yayınladılar.

Enstrümantal ağırlıklı albümleri Ferfecir, yayınlandığı yıldan itibaren, televizyonda ve radyoda haber programlarının, belgesellerin, tiyatro oyunlarının ve filmlerin popüler eşlik müzikleri arasına girdi. Ferfecir, dinleyiciler arasında da, ikilinin en sevilen çalışması olarak öne çıktı.

ÇEVERÉ HAZARU VE ŞAHMARAN

2007’de yayınlanan Çeveré Hazaru (Binler Kapısı) albümü, Dersim Aleviliği üzerine yaptıkları sözlü tarih çalışmasının bir ürünü. Kureyşanlı Pir Seyid Mahmut Yıldız’ın önemli katkılarıyla gerçekleşen bu albüm, hemen hepsi yeni derlenmiş Zazaca / Kürtçe beyitlerden oluşan müziklerinin yanı sıra, Dersim inanç sisteminde merkezi bir yerde duran Düzgın, Hızır gibi kutsiyetler ve inanç takvimi, ibadet rituelleri hakkında bilgiler içeren kitapçığıyla da, alanında önemli bir kaynaktır.

2011 yılında yayınladıkları Şahmaran albümünde, Şahmaran masalının Anadolu'nun yaşayan dilleri Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Zazaca versiyonları bir araya getirilmiş, müzikal bir yaklaşımla sunulmuştur. Masalın Zazaca versiyonunda, Dersim’in önemli anlatıcı-ozanlarından Mırsaé Sılemani’nin anlatısı temel alınmıştır. Bunun yanı sıra albümde yer verilen, Mardin / Nusaybinli dengbej Ahmedi Berti’nin anlatısıyla beraber, masalın bugüne kadar bölük pörçük bilinen parçaları birleştirilmiş ve böylece, anahtar simgelerle yüklü bu metnin çok katmanlı yapısı daha anlaşılır olmuştur.

Kahraman kardeşler, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları ve Maviş Güneşer‘in solist olarak yer aldığı, Dersim ağıtlarından oluşan, Şüaré Dılgırani/ Küskün Ağıtlar“ isimli, yeni bir albümü, önümüzdeki günlerde yayınlamayı planlıyor. Dersim’in siyasi tarihinden kesitleri ağıtlar yoluyla özetleyen bu albümde, Çanakkale Savaşı, Rus Harbi, 1938 katliamı, Kore Savaşı gibi sarsıcı toplumsal gelişmeler karşısında Dersim’in siyasi duruşuna açıklık getiren ağıtlara yer verilmiştir.

Metin Kemal Kahraman’a Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde gerçekleştirecekleri konserde 2001 yılından itibaren çalıştıkları müzisyen arkadaşları viyolada Umut Kahraman ve  kemanda Ahmet Tirgil eşlik edecek. Kahraman kardeşler bu konserinde tüm albümlerinde yer  alan eserler seslendirecekler. 

(İstanbulEVRENSEL)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim