• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 10 °C

İmamı olmayan camiden ezan okutulması meclis gündeminde

İmamı olmayan camiden ezan okutulması meclis gündeminde
Alican Önlü, atıl durumda boş olan ve imamı olmayan camiden köylülere günde 5 defa ezan dinlettirilmekte olduğunu belirterek konuya ilişkin Meclise soru önergesi sundu.

Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü, basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Kırmızıköprü (Pırdasûr) beldesinde Alevilerin yaşadığı köyde âtıl durumda boş olan ve imamı olmayan camiden köylülere günde 5 defa ezan dinlettirilmekte olduğunu belirterek konuya ilişkin Meclise soru önergesi sundu.

“12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Dersim’e vali olarak atanan Kenan Güven döneminde yapılan 80’den fazla camiden biri olan şu an kullanılmayan camiden sürekli ezan dinletilmesine köylüler tepki göstermektedir. Dersim’de özellikle son dönemlerde Alevi inancı ve kültürü üzerine ciddi bir asimilasyon politikası yürütülmektedir” diyen Önlü, şöyle devam etti:

“Cemaat ve tarikatlar üzerinden Dersim alevi inancı sünnileştirilmeye ve özünden koparılmaya çalışılmaktadır. İnanç yerlerinin restorasyon adı altında tahrip edilip özünden koparıldığı, Üniversitenin tarikat kadrolarıyla doldurulduğu, Diyanete bağlı gençlik merkezleriyle sünnileştirme politikaları hız kesmeden devam etmektedir. Geçtiğimiz senelerde de Dersim’de bulunan karakollardan, asker ve polis lojmanlarından ve kurulan mescitlerden okutulan ezanlar üzerinden Dersim Alevi toplumu üzerinde baskı kurmak ve asimile etme yöntemleri denenmişti. 12 Eylül Darbe zihniyetinin ürünü olan ezan okutma uygulamasının Dersim’de yeniden devreye sokulduğunu görüyoruz. Kürt Alevi halkının yaşadığı köylerde 5 vakit ezan okutulması hem Alevi inancına hem de ezana yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Ezan okutulması yalnızca bir asimilasyon politikası değil aynı zamanda Dersim kültürü ve inancını da küçümsemek anlamına gelmektedir. Dersim halkı ve köylüleri bu durumdan ciddi bir biçimde rahatsızlık duymakta ve bu uygulamayı psikolojik bir şiddet aracı olarak görmektedirler.”

HDP’li Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

Pülümür İlçesine bağlı Alevilerin yaşadığı Kırmızıköy’de yaşayan köylüler inançları gereği camiye gitmemelerine rağmen, âtıl durumda boş olan ve imamı olmayan camiden merkezi sistemle günde 5 vakit ezan okutulmasının gerekçesi nedir?

Bu uygulama Alevi toplumuna ve inancına karşı saygısızlık değil midir?

Sünni İslam inancını Alevi inancına mensup kişilere zorla dayatmanın amacı ve mantığı nedir?

Alevilerin olduğu köyde sürekli ezan okutmak İslam’ın kendisine de saygısızlık değil midir?

Caminin imam kadrosu olmasına rağmen imamın camiye hiç gitmediği ve caminin şu an kapısına kilit vurulup kullanılmadığı doğru mudur?

Kapalı durumda olan ve imamı olmayan camiden ezan okutulması hangi ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır ve kim tarafından uygulamaya konmuştur?

Dersim köylülerini inançsız bulduğu için mi köyde 5 vakit ezan okutulmaktadır?

Köylüleri rahatsız eden ve psikolojik baskı aracına dönüşen bu uygulamayı devreye sokanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

Dersim dışında hangi ilde karakollardan, askeri ve polis lojmanlarından günde 5 vakit ezan okutulmaktadır?

Kenan Korkmaz

imami-olmayan-camiden-ezan-ookunuyor-(1).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim