• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 5 °C

İHD’den tutuklanan yöneticileri için açıklama

İHD’den tutuklanan yöneticileri için açıklama
İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi, kurucu üye Rıza Dalkılıç’ın tutuklanmasına ve yönetim kurulu üyesi Özgür Ateş’e 6 yıl 3 Ay hapis cezası verilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

İHD Dersim Şubesi, yönetim kurulu üyesi Özgür Ateş’in ceza almasına ve kurucu üye Rıza Dalkılıç’ın tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya İHD üyeleri ve HDP Dersim İl Eş Başkanı Özlem Toprak katıldı.

Açıklamayı okuyan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “Derneğimizin Yönetim kurulu üyesi Özgür Ateş, 05 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınarak 13 Temmuz 2017 günü çıkarıldığı mahkemece örgüte üye olmak suçlamasıyla tutuklanmıştır. İnsan hakları savunucusu, İHD Dersim Şube Yöneticimiz Özgür Ateş, 13 Kasım’da görülen davasında örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 Ay hapis cezası verilmiştir. Yine derneğimiz üyesi ve Dersim İHD Şube kurucu yönetim kurulu üyesi  Rıza Dalkılıç 14 Kasım’da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Özgür Ateş ve Rıza Dalkılıç her zaman ve her koşulda temel hak ve özgürlüklerin korunması ve insan haklarına saygının büyütülmesi için  uğraş vermiştirler” ifadelerini kullandı.

Solmaz,“İlimizde yaşanan hak ihlallerinde derneğimize yapılan başvurularda üye ve yöneticilerimiz gerekli girişimlerde bulunarak hak ihlallerinin giderilmesi için çalışmalar yürütmüşlerdir. Ancak derneğimiz  insan hakları savunucuları her geçen gün daha fazla  baskı altına alınmaktadır.Son olarak yöneticimiz Özgür Ateş ve şube kurucu üyemiz Rıza Dalkılıç’ın tutuklanmaları hak savunucularının faaliyetlerini yürütemez hale geldiklerinin göstergesidir” diye konuşan Solmaz, şöyle devam etti:

“Demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü toplumsal varoluşun temelidir. Çünkü ifade özgürlüğü kişinin kanaatini diğerlerine bildirme, düşüncesini dışa vurma, kendisi dışındakilerle iletişime girebilme potansiyelinin gerçekleştirilmesidir. Özgür bir biçimde düşüncenin oluşumuna, yaşanmasına, açıklanmasına izin verilmeyen bir toplumda ise yurttaşlardan değil, ancak tek tip ve iktidarların istediği gibi programlanmış biat eden bireylerden söz edilebilecektir. Bu da hem demokrasinin hem de toplum olma halinin yok edilmesinden başka bir şey değildir.”

Solmaz, şunları kaydetti:“Birleşmiş Milletler tarafından 9 Aralık 1998 tarihinde kabul ve ilan edilen, kısa adıyla “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi”, insan hakları savunucularının haklarını, ödevlerini ve aynı zamanda devletlerin sorumluluklarını düzenler.

Bildiri, insan haklarını savunma hakkının kendisini bir insan hakkı olarak vurgular. Herkesin insan haklarını savunma hakkı vardır. İnsan hakları savunucuları da, bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte insan haklarını korumak ve geliştirmek için çalışan kişilerdir. Bu temelde, Haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan üye ve yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır.”

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim