• BIST 9524.59
  • Altın 2495.454
  • Dolar 32.5969
  • Euro 34.7691
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 18 °C

İHD Dersim Şubesinde açlık grevi açıklaması

İHD Dersim Şubesinde açlık grevi açıklaması
Elazığ T Tipi Cezaevi’nde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine giren kadın tutukluların aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü’nün de katıldığı, dernek binasından düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD Dersim Şubesi Başkanı Gürbüz Solmaz, Cezaevlerinin sistematik işkence merkezlerine dönüştürüldüğünü söyledi. Solmaz, OHAL’in devam etmesi ile birlikte cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik keyfi baskılar ve insan hakları ihlallerinde önemli bir artış olduğunu ve cezaevi koşullarının insanlık dışı ve onur kırıcı bir noktaya ulaştığı söyledi.

Açlık grevinde olan tutuklu Dersim Konak’ın babası Fevzi Konak, tüm alanlarda olduğu gibi hapishanelerinde baskı ve tahakkümden payına düşeni aldığını belirterek son dönemlerde hak gasplarının olağandan daha ileri bir boyut aldığını ve tutsaklar üzerinde fiili bir tecrit, ve tredman işkencesine dönüştüğünü söyledi.

Elazığ’da T Tipi cezaevinin, OHAL ile birlikte hapishane idaresince, tutsaklara dayatılmayan hukuksuzluğun kalmadığını anlatan Konak, “Genelde tüm hapishanelerde, özelde ise Elazığ hapishanesinde vuku bulan işkence, darp, görüş yasakları, telefon haklarının gasp edilmesi, ailelere fiili müdahalede bulunulması, yemeklerin tüketilir olmaması, sıralayacağımız bir dizi hukuksuz yaklaşım Elazığ Hapishanesini hak gasplarında birinci sıraya taşımıştır.” dedi

Kızının tutulduğu kadın koğuşunda bulunan tutsakların dışarı ile iletişimlerinin koparıldığını ve durumlarına dair herhangi bir bilgi akışı alamadıklarını söyleyen Konak, “ Bizler tutsakların aileleri olarak tutsakların can güvenliğinden kaygılanmaktayız. Tutsaklar nezdinde yaşanabilecek fiziki ve psikolojik tüm tahribatın sorumluları, Elazığ hapishanesi yönetimi ve devletin ta kendisidir. Aileleri olarak bu duruma sessiz kalmayacağımızı belirtiyoruz. Elazığ hapishanesi uygulamalarını bulunduğumuz tüm alanlarda teşhir edeceğiz. Dersim’deki tüm sivil toplum örgütlerin bu durum karşısında da duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Açlık grevinde olan  Çiğdem Kılınç’ın babası Cemal Kılınç ise  10 Eylül tarihinde kızına yolladığı kışlık elbiselerin teslim edilmediğini söyledi. Kılınç, Çocuklarının sağlığından endişe duyduklarını, insanlık suçu olan keyfi uygulamalara derhal son verilmesini söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim