• BIST 9564.85
  • Altın 2489.343
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.8758
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 16 °C

HDP’li Gergerlioğlu: Cezaevlerinde en ağır insan hakkı ihlalleri yaşanıyor

HDP’li Gergerlioğlu: Cezaevlerinde en ağır insan hakkı ihlalleri yaşanıyor
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Dersim İl Örgütü, Belediye Konferans Salonu’nda ‘Hapishanelerdeki baskı ve tecrit politikalarına karşı birleşik mücadele’ konulu panel düzenledi.

Panele konuşmacı olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) MYK Üyesi, Satiye Ok katıldı.

Hapishanelerde tecrit giderek ağırlaştırıldığını söyleyen Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) MYK Üyesi Satiye Ok, “Tecrit sadece hapishanelerde değil aynı zamanda toplumsal zemine de yayıldı. Bu süreçte tutuklama veya gözaltı tehdidiyle kalmayan bir kişi bile kalmadı. Bir ülkenin demokratik olduğunu o ülkenin hapishanelerine bakarak anlayabiliriz. AKP iktidarı ülkeyi hapishaneler mezarlığına dönüştürmüş durumda” dedi.

Mahpusların cezaevinde sadece hastalıktan ölmediğini ifade eden İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Son dönemde artan işkence ve kötü muameleye bağlı olarak intihar olaylarında çok ciddi bir artış görülmekte. Son dönemde yapılan 78 mahpusun yaşamını yitirdiğine yönelik açıklamada 35 mahpusun hastalık nedeniyle, 32 mahpusunda intihar nedeniyle yaşamını yitirdiği ve diğer mahpuslarında şüpheli ölüm olarak nitelendirilen olaylara maruz kaldı. Tecrit artık Türkiye ceza infaz sisteminin temel unsuru haline getirildi. Tecritin hem ruhsal hem de bedensel yıkımlar yaratıyor” diye belirtti.

Cezaevlerinin en ağır insan hakkı ihlallerinin olduğu yer olduğunu vurgulayan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Eğer insan haklarını konuşmak istiyorsak en başta cezaevlerini konuşmak durumundayız artık. İktidar Türkiye’deki cezaevleri kapasitesini 2024 yılında 500 bin kapasiteli cezaevleri oluşturma hedefindeler. İktidarın ne kadar gözünü kararttığı ortada düşünen ve itiraz eden insanların adil yargılanmaksızın zindanlara doldurulduğu bir Türkiye oluşturmaya çalışıyorlar. Son 6 yılda 2 milyon 200 bin kişi terör soruşturması geçirmiş. İktidar milyonlarca insanını terörist diye damgalamaya çalışan bir anlayış asıl problem” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim