• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 8 °C

HDP milletvekili Önlü Maraş Katliamı için soru önergesi verdi

HDP milletvekili Önlü Maraş Katliamı için soru önergesi verdi
HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, 1978 tarihinde Maraş’ta Alevilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yapılan katliama ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, Maraş’ta 19 Aralık ve 26 Aralık 1978 tarihinde Maraş’ta Alevilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yapılan katliama ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.  

Önlü’nün verdiği soru önergesi şu şekilde; “Maraş´ta 19 Aralık 1978 günü ülkücügençlik tarafından “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı filmin gösterimi sırasında Ökkeş Kenger adlı kişi tarafından Çiçek Sineması’na düşük tesirli bir bomba atılmışve bu bombanın solcular tarafından atıldığı görünümü verilmiştir. Bunun üzerine, bir grup ülkücü tarafından Maraş CHP il binasına saldırıda bulunulmuş ve bunun sonuncunda 20 Aralık’ta Alevilerin gittiği Yenimahalle’de bulunan Akın Kıraathanesi bombalanmıştır. Yine 21 Aralık 1978 günü Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden “Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER)” üyesi Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı öğretmenlerin sokak ortasında katledilmiş ve cenaze törenine katılan kitleye saldırı düzenlenmiştir. 23-24 Aralık 1978 günleri arasında Alevilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yapılan katliamda, resmi rakamlara göre ölü sayısı 111, resmi olmayan rakamlara göre ise 200‘ün üzerinde insan vahşice katledilmiş, yüzlercesi sakat kalmış çok sayıda kadına tecavüz edilmiş, işkence yapılmış,  yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edilmiş, binlerce insan toprağını bırakarak metropollere veya Avrupa‘ya göç etmek zorunda bırakılmıştır. Maraş‘ta sadece Alevilere yönelik değil, insanlığa karşı bir katliam organize edilmiş ve uygulanmıştır.

Bu bağlamda;

1-Maraş Katliamı’nı planlayıp gerçekleştirenler hakkında bugüne kadar geçen 37 yıl süresince, hangi hukuki girişimlerde bulunulmuştur? Bu hukuki sürecin sonuçları nelerdir?

2-Maraş Katliamı dosyası neden sessizce kapatılmıştır?

3-Katliama ilişkin arşivlerde bulunan belgeler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

4-Mecliste bu katliamı araştıracak bir komisyon kurulması planlanmakta mıdır?

5-Hükümetiniz, geçmişle yüzleşmeve hesaplaşma adına, geçmişte devletin sorumluluğunda gerçekleşen Maraş Katliamı’na dair, devlet adına resmi özür dileyecek midir?”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim