• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 19 °C

HDP Milletvekili Önlü, Köylerde yaşanan sorunları meclise taşıdı

HDP Milletvekili Önlü, Köylerde yaşanan sorunları meclise taşıdı
HDP Milletvekili Alican Önlü, 90'lı yıllarda yaşanan köy boşaltmalarının ardından insanların yeniden köylerine dönemediğini, köylerde yol, su, elektrik sorunu olduğunu ifade etti.

HDP Milletvekili Alican Önlü'nün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlamasını istediği soru önergesi şöyle; 90’lı yıllarda bölgede yürütülen savaş politikalarının da etkisiyle köyler boşaltılmış ve on binlerce kişi yerinden yurdundan edilmiştir. OHAL Valiliği’nin 1997 yılının Kasım ayında açıkladığı raporda, en yoğun yerinden etme ve köy boşaltmaların uygulandığı kentlerin başında Dersim gelmektedir.

Rapora göre 1994 yılında Dersim’de 183 köy, 823 mezra, 8 bin 439 hane boşaltılmış ve 41 bin 929 kişi yerinden edilmiştir.  Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Tîlek (Yoğunçam) köyü de 90’lı yıllarda boşaltılan köylerden biridir. 2010 yılında başlayan köye dönüşlerle birlikte Tîlek köyüne de dönüşler oldu ancak aradan geçen 12 yıla rağmen köyün elektrik, su ve yol sorunu tüm başvurulara rağmen çözülemiyor.  2010 yılında tekrar köyüne dönen Elif Tutum, gazetecilerle yaptığı röportajda “10 yılı aşkın süredir köyde tek başlarına yaşadıklarını, dilekçe ve başvurularına rağmen köye elektrik bağlanmadığını, köyde 3 ev bulunmasına rağmen ne sularının olduğunu ne de yollarının olduğunu” ifade etmektedir.

Yine aynı köyde yaşayan Seyit Sultan Çelik ise gazetecilere verdiği demeçte “Köylerine dönmek isteyenlerin olduğunu ancak yol, su, elektrik ve olumsuz şartlardan dolayı köye kimsenin geri dönemediğini” belirtti.  Özellikle yaz aylarının sona ermesi ve kış aylarına girdiğimiz bir dönemde, Dersim’de ciddi bir elektrik sorunu baş göstermeye başlıyor. Birçok köyün elektriği olmadığı gibi elektrik olan köylerde de sık sık kesintiler yaşanmaktadır. Her yıl özellikle kış aylarında yaşanan elektrik kesintileri halkımızın yaşamını doğrudan etkilemektedir. Kesintilere dair herhangi bir önlemin alınmaması, her yıl aynı sıkıntıların defalarca yaşanması ilgili kurum ve yöneticilerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmediklerini göstermektedir. Dersim coğrafyasının kaynaklarını sömürenler, dağını, taşını, ormanını talan edenler iş halka hizmet etmeye geldi mi kaybolmaktadırlar.

Dersim’de özellikle kış aylarına girmeden önlemlerin alınması elzemdir. 

Bu bağlamda;

1. Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Tîlek (Yoğunçam) köyüne 10 yılı aşkın bir süredir elektrik verilmemesinin gerekçesi nedir? 

2. Dersim’de hali hazırda elektrik verilemeyen köy sayısı kaçtır ve bu köylerde yaşayan kişi sayısı kaçtır? 

3. Tîlek köyünün elektrik, yol ve su sorunu için bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı birimlere kaç başvuru yapılmıştır?

4. 10 yılı aşkın süredir elektrik, su ve yol sorunu olan köylülerin sorunlarını çözme noktasında şu ana kadar ne tür çalışmalar yaptınız?

5. Dersim halkının özellikle kış aylarında yaşadıkları elektrik kesintilerinin yaşanmaması adına ne tür önlemler aldınız?

6. Dersim’de elektrik hatları en son ne zaman yenilenmiştir? Bu hatları yer altına almak ya da sağlamlaştırmak adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

7. Son 1 yıl içerisinde Dersim genelinde elektrik kesintilerine ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlara yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvuruların merkez ve ilçelere göre sayısı kaçtır?

8. Son bir yılda merkez ve ilçeler dâhil olmak üzere kaç elektrik kesintisi yaşanmıştır? Bu kesintilerin arıza kayıtlarına göre nedenleri nelerdir?

HABER: CANER AKTAN/KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim