• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 6 °C

Hayvan sahipleri ağır kış koşullarıyla mücadele ediyor

Hayvan sahipleri ağır  kış koşullarıyla mücadele ediyor
Ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü Ovacık ilçesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar zor günler geçiriyor.

Kar kalınlığının 2 metreyi geçtiği ilçede çok sayıda köy yolu ulaşıma kapanırken, birçok köye elektrik verilemiyor.
Ovacık ilçe merkezinde kar kalınlığı 2 metreyi aştığı için, ilçenin birçok yerinde bir ve iki katlı evlerin tamamı kar altında kaldı. İlçenin Kandolar Mahallesindeki Ovamkent bölgesinde bulunan TOKİ konutlarının tamamı kara gömülürken, iş makinesi yetersizliği nedeniyle cadde ve sokaklardaki karlar temizlenemiyor. 
1993-94 yılında köyleri yakılıp boşaltıldığı için Ovacık ilçe merkezine yerleşmek zorunda kalan 30 aile, zorlu kış koşullarına rağmen hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Kar yağışından en çok etkilenenler arasında hayvancılık yapan vatandaşlar geliyor. İlçeye bağlı 94 Mahallesi'nde bulunan ahırlarda hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler, hayvanların saman ve su ihtiyacını karşılamak için her gün 2 kilometre yürümek zorunda kalıyor.
Zorlu kış koşullarında hayvanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan vatandaşlar, hayvanların kar yağışından olumsuz etkilendiğini söylüyor.
Bu yıl kış mevsiminin sert geçmesinden ötürü samanın bittiğini belirten vatandaşlar, kışa hazırlıksız yakalandıklarını söylüyor.
Tek geçim kaynağı hayvancılık olan ve büyük sıkıntı çektiklerini kaydeden Fatma Çelik, “Çok kar yağdı, yapamıyoruz. Evden ahıra kadar gelemiyoruz. Yolda düşüyoruz, kolumuz ve bacağımız kırılıyor. İşimiz çok zor çok kötü durumdayız”dedi.
İsmail Yel, “Burada hayvancılık yapan insanlar köyleri yakılan ve boşaltılan insanlardır. Durumları iyi olmayan insanlardır. Hayvanları var ama durumları iyi olmayan insanlardır. Doğru dürüst ahırları yok. Samanları yok. Ahırlar evlere çok uzak, o kadar karda yürüyerek buraya kadar  geliyorlar”
Köylerinin boşaltılmasının ardından Ovacık merkeze yerleştiğini ifade eden Yeter Yılmaz, “Bizim köylerimizi yaktılar biz de buraya yerleşip hayvancılık yapmaya başladık. Elimizdeki  birçok hayvanı sattık, kalan ile burada hayvancılığa devam ediyoruz. Kooperatiften aldığım ineği zor şartlarda besliyorum. Saman alınmıyor, yem alınmıyor, davar satılmıyor”
Sultan Çelik, “Hayvanlarımız içeride eğer saman vermezsek hepsi ölür mecbur gelip bakıyoruz. 10 metre kar yağsa da mecbur gelip bu hayvanlara bakıyoruz, çünkü bizim tek geçim kaynağımız bu hayvanlardır”
Kış mevsiminin beklentilerinin üstünde sert geçmesinden ötürü çok sayıda hayvan sahibi samanlarının bitmesinden dolayı mağdur olduğunu söylüyor.
Musa İşcan, “ Bu yıl çok kar yağdı, Ocak ayındayız 2 metre kar var.  Samanım erken bitti, saman çok pahalı bu yıl kış çok kötü işimiz çok zor”dedi.
Batman’dan Dersim’e saman getiren Hıdır Çomak, “Batman’dan sipariş üzerine Dersim’e saman getirdim. Dersim’de hayvan sahiplerinin samanı bittiği için buraya saman getirdik ”şeklinde konuştu.
Haber: Kenan Korkmaz

ovacikta-hayvancilik-(3).jpgovacikta-hayvancilik-(4).jpgovacikta-hayvancilik-(5).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim