• BIST 9607.55
  • Altın 2475.915
  • Dolar 32.4441
  • Euro 34.4765
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 14 °C

Havuzlardan yayılan enfeksiyonlara dikkat

Havuzlardan yayılan enfeksiyonlara dikkat
Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, aşırı sıcaklarda havuzların çokça tercih edildiğini belirterek havuzdan yayılan enfeksiyonlara karşı önemli uyarılarda bulundu.

(İHA) - Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, doğru şekilde temizlenmeyen havuzlardan bazı göz, kulak ve sindirim sistemi enfeksiyonları bulaştığına dikkat çekerek, “Temiz olduğundan emin olmadığınız havuza girmeyin. Vajinal enfeksiyon riskine karşı havuzdan çıkar çıkmaz kuru kıyafet giyin” dedi.
Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, aşırı sıcaklarda havuzların çokça tercih edildiğini belirterek havuzdan yayılan enfeksiyonlara karşı önemli uyarılarda bulundu. Dr. Akyıldız, sıcak havada daha hızlı şekilde üreyebilen birtakım mikroorganizmaların, yaz aylarında sık görülen enfeksiyonların temel sebebi olduğunu söyledi.

“Havuzdan çıkar çıkmaz kurulanın”
Hava sıcaklığına bağlı olarak kendine daha rahat üreme ortamı oluşturabilen enfeksiyon etkenlerine dikkat çeken Dr. Akyıldız, “Bu nedenle hijyeninden emin olunmayan sularda yüzmekten kaçınmak, sıcak havalarda ne şartlarda üretildiği bilinmeyen gıdaları tüketmemek gibi önlemler almak gerekir. Daha çok uygunsuz koşullara sahip havuzlardan kaynaklanan mantarlar, bakteriler ve parazitlerin neden olduğu vajinal enfeksiyonlar sıcak havanın etkisi ve çeşitli çevresel faktörlerle kadınların günlük yaşamını zorlaştırabiliyor. Bu enfeksiyonların gelişiminde nem çok önemli olduğundan havuzdan çıkar çıkmaz kurulanmaya özen gösterilmeli, hatta mümkünse mayo değiştirilmeli, kuru kıyafetler giyilmeli” diye konuştu.

“Göz enfeksiyonu olanlar havuza girmemeli”
Yüzme havuzlarının, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırdığını vurgulayan Dr. Akyıldız, “Havuz suyunun dezenfeksiyonunda kullanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımının tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına hatta konjonktivit ve keratit gibi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Göz enfeksiyonu olan kişilerin diğer kişilerin sağlığını riske atmamak için bulguları düzelene kadar havuza girmemesi gerekir. Havuz suyuna ter ve vücuda uygulanan kimyasalların karışmaması için havuza girmeden duş almaya ve havuz gözlüğü kullanmaya son derece özen gösterilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Su yutmamaya dikkat edin”
Sindirim sistemi enfeksiyonları da uygunsuz koşullara sahip havuzlardan bulaşabildiğini belirten Dr. Akyıldız, “Çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını sürdürebildiği için bu mikroorganizmaları içinde barındıran havuz suyunun yutulması ile sindirim sistemi hastalıkları ortaya çıkar. Bu hastalıklar kendini ishal, bulantı, kusma ile gösterir. Havuzda kesinlikle su yutmamaya dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

“Kulak hastalıklarında kulak sudan korunmalı”
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız, nemli ortamı seven bakteri ve mantarların sebep olduğu dış kulak yolu enfeksiyonu hakkında da şunları söyledi:
“Havuzdan kaynaklanan bu enfeksiyonda şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı, işitme azlığı ve kaşıntı görülür. Uzun süre suda kalma ve kulağa su kaçması sonucunda risk artar. Kulağa tüp takılması durumunda ve diğer kulak hastalıkları durumunda kulağın sudan korunması ve havuza girilmemesi önerilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim