• BIST 9634.57
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 27 °C

Hanım Köprüsü restorasyonuna tepki!

Hanım Köprüsü restorasyonuna tepki!
Pülümür Çayı üzerinde bulunan tarihi Hanım Köprüsü Restorasyon çalışmalarının orijinal yapıya uymaması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında tescilli tarihi varlık olarak ilan edilen tarihi Hanım köprüsünde restore çalışmaları kısa bir zaman önce başladı.

Yüzlerce yıl ayakta kalmayı başarabilmiş Hanım köprüsünün restorasyon adı altında yeniden inşa edildiğini belirten vatandaşlar, restorasyon çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Köprüdeki çalışmaların tarihe zarar verdiğini ifade eden Haydar Çetinkaya: "Pülümür ilçesinin yakın bir yerde vadide yer alan bu tarihi kemer köprüyü görenleriniz vardır. Köprü restore ediliyor. Restore edilmeli mi, evet edilmeli. Yeni görünüşü kimilerine göre güzel olsa da tarihi yapıyı yansıtan tek bir parça kalmamış gibi. Biz buna tarihi köprüyü restorasyon projesi demeyelim de, tarihin üstünü örtme projesi diyelim en iyisi. Bu projede yapıyı tamamen yok etmeye ne gerek vardı? Orijinal taşları korumak varken tamamen örtmüşler" dedi.

Hanım Köprüsü’nde yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle suç duyurusunda bulunacakları yönünde sosyal medyada açıklamada bulunan Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım ise, "Pülümür Hanım Köprüsü’nde Restorasyon adı altında gerçekleştirilen ve fakat Orijinal yapıya uymayan durumla ilgili 2863 sayılı Kanuna Muhalefet suçundan suç duyurusunda bulunacağız" ifadesini kullandı.

HANIM KÖPRÜSÜ (Pirde Xanime)

Pülümür'e 3 km uzaklıkta ve Pülümür-Kırmızıköprü arasında bulunmaktadır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Rivayete göre; varlıklı bir hanım tarafından Pülümür Çayı üzerinde ulaşımı sağlamak için yapıldığı söylenmektedir. Bu hanım tarafından bir geçiş yeri yapılması planlanmış ve köprünün yapımı için bir usta görevlendirilmiştir. Bu ustaya yapımında kullanılacak taşlar Tercan'dan getirtilmiştir. Kullanılacak taşın miktarının belirlenmesi ve eksiksiz, fazlasız tamamlaması durumunda kendisiyle evleneceği söylenmiştir. Usta ne bir eksik nede fazla taş kullanmamış ve bu hanımla evlenmiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim