• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 28 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden tuz ve şeker uyarısı

Halk Sağlığı Müdürlüğünden tuz ve şeker uyarısı
Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları aşırı tuz ve şeker tüketimi konusunda uyardı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları aşırı tuz ve şeker tüketimi konusunda uyardı.Konu ile ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur.

Aşırı şeker ve tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır. Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır.

   Dünya Sağlık Örgütü’ nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker kullanımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5’ ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerinin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir.

   Toplumumuzda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önerilen seviyelere düşürülmesi için 29 Eylül 2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’ de Başbakanlık Genelgesi olarak da yayımlanan ‘‘ Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ’’ ve ‘‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ’’yürütülmektedir.

   Bu çerçevede ilimizdeki tüm kamu ve kuruluşlarında;

1. Çay ve kahve vb. ikramlarda, kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması,

2. Yemekhane, lokanta vb hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması; dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr’lık kağıt poşetler halinde bulundurulan tuzu kullanmalarının sağlanması bakanlıkça uygun görülmüştür.”

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim